Култура

Отворена Мала сцена Народног позоришта Ниш: Расадник значајних стваралаца

Током 137 година постојања овај театар успео је да опстане и изађе јачи и разигранији из свих невоља које су током 20. века задесиле Ниш и Србију, истакла је министарка културе Маја Гојковић
Отворена Мала сцена Народног позоришта Ниш: Расадник значајних стваралаца© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ nr

Након више деценија отворена је прва новоизграђена позоришна сцена у нашој земљи – Мала сцена Народног позоришта у Нишу, саопштили су из Министарства културе.

"Једно од првих места на позоришној мапи Србије данас постаје богатије за нову сцену, на радост глумаца, режисера и других позоришних прегалаца, као и свих грађана овог лепог и културно-историјски изузетно важног града за цео наш народ и државу, поготово ако имамо у виду да је ово прва новоизграђена позоришна сцена у нашој земљи након више деценија", истакла је потпредседница владе и министарка културе Маја Гојковић.

Нагласила је да се овим исписују нове странице историје и отвара једно значајно поглавље не само за Народно позориште и град Ниш већ и за читаву културну сцену Нишавског округа и наше земље, те додала да је држава инвестирањем 1,27 милиона евра у овај пројекат показала колико су улагање у културу и њена децентрализација битни за укупни квалитет живота у једном граду и држави.

"Изградња Мале сцене наставак је континуираног улагања Министарства културе у инфраструктурне објекте широм Србије како би сви наши грађани имали једнак приступ квалитетним програмима и садржајима из културе", нагласила је Гојковићева.

Позориште у Нишу је заживело 11. марта 1887. године, када је у гостионици "Кнез Михаило" одржана представа "Српски ајдуци" Јована Стерије Поповића, да би данас овај град био расадник значајних стваралаца који су нашу културу и уметност прославили широм света.

На сцени нишког позоришта играли врхунски глумци и уметници

"Настало визијом Стевана Сремца, Милорада Петровића, Стевана Никшића и других великана тога доба, током 137 година успело је да опстане и изађе јаче и разиграније из свих недаћа које су током 20. века задесиле Ниш и Србију", напоменула је Гојковићева.

Подсетила је да су за то време на сцени нишког позоришта играли врхунски глумци и уметници, режирала највећа имена уз мајсторе сценографије, костимографије и остале можда мање видљиве, али ништа мање важне сегменте чаролије позоришног механизма.

"Развојни пут овог позоришта потврда је да ентузијазам, труд, умеће и упорност увек пронађу пут до публике и критике и заслужено заузму важно место на културној сцени. Да би Нишлије имале достојне наследнике својих великана, међу којима су само неки Нађа Регин, Душан Радовић, Мића Татић, Танасије Узуновић, Стеван Сремац, Љубиша Самарџић, Снежана Никшић, Десимир Станојевић, неопходно је да позориште за нове генерације нишког глумишта има модеран и квалитетно опремљен дом", појаснила је Гојковићева.

Министарка културе је уједно најавила да ће у Пироту бити отворен нови мултифункционални културни центар, да ће Параћин добити Музеј стакларства, јединствен у овом делу Европе, Пожаревц – нову зграду Галерије посвећену Милени Павловић Барили а Чачак Музеј кошарке.

"Одговорном културном политиком показали смо да држава не посматра културу као трошак, већ као мудру инвестицију и залог за будућност. За само три године обновили смо 108 објеката културе широм Србије и у знатној мери унапредили законску регулативу, дубоко свесни чињенице да је култура оличење народа и државе и један од најважнијих стубова националног идентитета", закључила је српска министарка културе.

image