Култура

Обнавља се кућа Милеве Марић Ајнштајн у Руми: Спомен-соба и галеријски простор

Радови на фасади треба да почну у априлу, а након завршетка реконструкције објекат ће имати меморијалну собу посвећену породици Марић, са освртом на живот и дело научнице, као и на рад њеног брата Милоша Марић
Обнавља се кућа Милеве Марић Ајнштајн у Руми: Спомен-соба и галеријски простор© Министарство културе Републике Србије

Министарство културе Републике Србије подржаће обнову породичне куће Милеве Марић Ајнштајн (1875–1948) у Руми а у сусрет јубилеју 150 година рођења српске научнице. Пројекат обнове је поднела општина Рума на конкурсу министарства "Градови у фокусу".

"У првој фази пројекта планирана је њена потпуна реконструкција, па ће након завршених архитектонско грађевинских радова, будућа 'Спомен-кућа Милеве Марић Ајнштајн' имати галеријски простор, спомен-собу, простор за промоције, пројекције, предавања и депо", навели су из министарства.

Министарка културе Маја Гојковић и председница општине Рума Александра Ћирић договориле су се да ће радови започети у априлу и истакле да ће будућа поставка бити важан део не само културног и туристичког потенцијала општине Рума већ и место образовања младих генерација.

Реализација другог дела пројекта планирана је током 2025. године.

Објекат ће имати меморијалну собу посвећену породици Марић, са освртом на живот и дело научнице, као и на рад њеног брата Милоша Марић, научника чији су радови на пољу митозе и амитозе поставили темеље клонирања, додали су из министарства.

Галеријски простор ће пак бити намењен излагању богатог савременог стваралаштва општине Рума.

Из министарства су истакли да кућа у Железничкој улици 38, у којој је Милена живела са породицом од 1877, има неспорну историјску вредност.

"Након дугогодишњег урушавања куће породице Марић, која је била у приватном власништву, у септембру 2023. године је уз залагање општине Рума прешла у општинско власништво и сада су се стекли услови за њену обнову", наведено је из министарства.

Обнова куће Марић Анштајн један је од 48 пројеката широм Србије које ове године финансира Министарство културе у износу од 350 милиона динара.

image