Култура

Премијера "Сирана" у ЈДП-у: Савремена представа о љубави и слободи

Не знам бољег глумца од Драгана Мићановића који би дочарао Сирана, изјавио је редитељ Горчин Стојановић
Премијера "Сирана" у ЈДП-у: Савремена представа о љубави и слободи© Katarina Drajic/ATAImages

Комедија "Сирано" према комаду у стиховима "Сирано де Бержерак" Едмона Ростана премијерно ће бити изведена у Југословенском драмском позоришту у Београду 19. марта у 20 часова. Режију, адаптацију драме, сценографију, чак и дизајн звука (уз Богдана Браковића) потписује Горчин Стојановић, док насловну улогу тумачи Драган Мићановић.

"У питању је капитално дело драмске књижевности које радите само онда када имате Сирана за поделу. А овде наравно имамо Драгана Мићановића. Једноставно не знам бољег глумца од Мићановића који би дочарао Сирана", изјавио је редитељ Стојановић на конференцији за новинаре.

Истакао је велике и важне песничке монологе код Ростана, која постављају три основна питања – има ли смисла жртвовати љубав за слободу, да ли је могућа слобода без љубави, и може ли се имати љубав, моћ и слобода или све жртвовати зарад моћи?

"Ми о томе трагамо у представи. О љубави и слободи је овде реч, и ми покушавамо да те теме певамо на Ростанове стихове. Ово је традиционална, универзална, савремена представа. Ми нашег Сирана почињемо од краја, а не од почетка. И толико само могу да откријем", нагласио је редитељ.

Улогом Сирана Драган Мићановић се након дуже паузе враћа свом матичном позоришту, а први утисак му је био да је ова улога прилично иза њега, да припада неком млађем глумцу.

"Када ми је Горчин дао његову адаптацију Сирана, ја сам се у то дело поново истински заљубио. Не знам у шта конкретно, али у све сам се заљубио као на студијама када сам желео да га играм на сцени. И тако смо презимили ову 2024. с тим дивним стиховима, отворили смо мозак, главу, душу", нагласио је Мићановић и додао да су Ростанове речи прави ванвременски стихови.

Пошто је играла Пука у "Сну летње ноћи" (1997) Никите Миливојевића, Анита Манчић поново тумачи мушки лик Де Гиша.

"Редитељ Стојановић ми је дозволио да се играм овом улогом, и то ми је било једно од слађих путовања. ЈДП волим јер је заиста право позориште, овде у представи су дивни глумци и сјајан редитељ", оценила је Манчићева.

У представи на Великој сцени "Љуба Тадић", поред Мићановића и Манчићеве, играју Марија Вицковић, Небојша Миловановић, Јоаким Тасић, Нина Мартиновић, Марко Јанкетић, Теодор Винчић, Слободан Тешић, Лазар Ђукић и други.

image