Култура

Најстарија представа у Београду слави 30. рођендан: "Љубавно писмо" у Атељеу 212

"У овој комедији се смејемо и ми на сцени и публика. Зато се њено трајање никада не зна, јер зависи од тога колико се публика смеје", рекла је Тања Бошковић
Најстарија представа у Београду слави 30. рођендан: "Љубавно писмо" у Атељеу 212© Атеље 212

На радост публике и глумаца најстарија жива представа тренутно у граду слави три деценије од премијере – "Љубавно писмо" Зорана Бачића и Златана Фазлагића у режији Бранка Кичића обележава велики јубилеј 25. 3. 2024. на Великој сцени "Мира Траиловић", традиционално пред препуним гледалиштем.

Ова представа је и по свом трајању и увек доброј посети заузела јединствено место у позоришном животу српске престонице. Комично, бескрајно забавно, опуштајуће, са сјајном глумачком екипом која ствара врхунску забаву, поручују из Атељеа 212.

Комедија о менталитету, породици, комшијама, водвиљски духовита и бескрајно топла прича о међуљудским односима, искрености, лажи љубави и свакодневном животу до сада је имала више од 300.000 гледалаца.

"Љубавно писмо Фазлагића и Бачића је лажни драматуршки римејк истоимене драме Косте Трифковића. Ова савремена комедија произашла је из потребе за новим типом хумора и начином изражавања младих генерација. Хумор је у овом тексту упио у себе наслеђе Монти Пајтоновог летећег циркуса, серије која је када се појавила била такорећи неразумљива гледалишту. Језик је нов, модеран и свеж и изражава дух времена на сличан начин на који је језик Александра Поповића то учинио кад се појавио", забележио је редитељ Кичић уочи премијере 25. марта 1994. године. 

Представа је током протекле три деценије минимално изменила глумачки ансамбл – ролу Матичара је играо Љубиша Баја Бачић, који је преминуо на дан НАТО бомбардовања 1999, а из екипе су се повукли Душица Синобад (Ружица) и Растко Лупуловић (Сони), сада епископ новобрдски Иларион.

"Трећину своје каријере сам провела играјући у Љубавном писму и она ће бити моја последња представа када будем отишла у пензију. То је права правцата комедија у којој се смејемо и ми на сцени и публика. Зато се њено трајање никада не зна, јер зависи од тога колико се публика смеје, па некада траје два сата, а некада два и по. Имамо и фанове који је стално гледају јер ми активно сарађујемо са публиком", истакла је својевремено Татјана Бошковић.

У "Љубавном писму" играју: Миодраг Крстовић, Татјана Бошковић, Дубравка Мијатовић, Бранислав Зеремски, Горица Поповић, Гордан Кичић, Драгана Ђукић и Ненад Ћирић.

image