Култура

Април у знаку Феме: "Покондирена тиква" ускоро и у Новом Саду

У Народном позоришту у Београду "Покондирену тикву" режира Ива Милошевић, док је у СНП-у режија овог дела поверена младом словеначком редитељу Јуши Зидару, а премијера је заказана за 23. мај
Април у знаку Феме: "Покондирена тиква" ускоро и у Новом Саду© М. Ердељи/Српско народно позориште

Почетак априла, када је домаћа позоришна сцена у питању, протиче у знаку "Покондирене тикве" Јована Стерије Поповића. Готово у исто време два водећа српска театра: Народно позориште у Београду и Српско народно позориште у Новом Саду започела су рад на овом комаду.

У Народном позоришту у Београду "Покондирену тикву" режира Ива Милошевић, док је у СНП-у режија овог дела поверена младом словеначком редитељу Јуши Зидару, а премијера је заказана за 23. мај.

Редитељ Јуш Зидар истиче да драмски текст, иако написан пре око 200 година, и данас осликава друштво и нашу свакодневицу.

"Мислим да никад до сада нисмо живели у тако великој лажи, у каквој живимо данас. Никад у историји човечанства друштво није било толико свесно и толико информисано о томе што се догађа и истовремено, с друге стране, имало толико незнања, незаинтересованости, колико има данас. То је управо оно што овај текст чини и те како актуелним", каже Јуш Зидар уз коментар да је снага позоришта у сусрету глумаца и публике.

Добра комедија никако, како каже, није тривијална форма. Добра комедија не засмејава публику на општим местима. Она је сугестивна, има снажну суштину и кроз хумор нам помаже да боље разумемо неке неуралгичне тачке друштва. Такву комедију гледаћемо на сцени Српског народног позоришта 23. маја.

Новосадски уметнички тим, поред редитеља Зидара, чине и: драматург Николина Ђукановић, сценограф Марија Калабић, костимограф Миа Поповски и композитор Маријан Нећак. Улоге су поверене: Тијани Марковић (Фема), Миловану Филиповићу (Јован), Анђели Пећинар (Евица), Нини Рукавини (Анчица), Душану Вукашиновићу (Ружичић), Александри Илић Плескоњић (Сара) и Димитрију Аранђеловићу (Василије).

image
VV inauguration
banner