Култура

Гојковићева: Музеј Николе Тесле ће бити између Београда на води и Сајма

Музеј Николе Тесле заслужује бољи простор у коме ће моћи да се изложи читава поставка онога што Музеј поседује, нагласила је министарка културе
Гојковићева: Музеј Николе Тесле ће бити између Београда на води и Сајма© Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Министарка културе Маја Гојковић каже да је Влада Србије донела одлуку да нови простор Музеја Николе Тесле буде на једном од потеза Београда на води, ка Сајму.

Гојковић је напоменула да се у овом моменту ради пројектни задатак.

"Музеј Николе Тесле заслужује бољи простор у коме ће моћи да се изложи читава поставка онога што Музеј поседује, а сада је велики део материјала у подрумима", рекла је Гојковићева у интервјуу за НИН.

Она је напоменула да је јуче упућен предлог Министарству финансија, Министарству за локалну самоуправу и Генералном секретаријату Владе и којим је предвиђено повећање основице плате запослених у установама културе, а након тога ће се, како истиче, "даље разговарати о коефицијентима".

"Неколико пута сам говорила како је дошло до тога да запослени у установама културе имају плате какве имају. Мислим да је то 2015. године, док је министар био Иван Тасовац, прескочен сегмент културе у повећањима плата за јавни сектор и од тада култура касни и то мора да се реши. И увелико се ради на решавању", рекла је Гојковићева.

Како је Гојковићева навела ради се и на реконструкцији Старе железничке станице, која би требало да буде претворена у зграду Историјског музеја Србије.

"Вредно радимо на том пројекту, и то не само Министарство културе, већ и Министарство за јавна улагања се тиме бави, и наше информације, јер помно пратимо све, јесу да се чека издавање грађевинске дозволе од стране Београда" рекла је Гојковићева.

За њу нема дилеме да је Музеј Југославије је културно наслеђе.

"Драго ми је да је тај музеј променио име, да више није музеј '25. мај' или посвећен искључиво Титу. Јер Југославија је много шири појам од комунистичког периода. А да ли треба иселити сахрањеног Јосипа Броза и његове две супруге из центра Београда? О томе можемо да отворимо широку дебату. Ја нисам заљубљеник у Тита, припадам породици која је изузетно страдала од 1945. године", истиче Гојковићева.

Како каже Министарство културе је преузело оснивачка права Музеја аутомобила од града.

"Донета је одлука Владе Србије о томе. Музеј аутомобила ће правно бити у саставу Музеја науке и технике. Очекујемо да Влада ове недеље додели простор, о коме је још и покојни Браца Петковић, који је био власник читаве збирке, маштао, а то је простор некадашње сервисне гараже испод Бранковог моста", нагласила је министарка.

"Досадашњи простор у ком се налазио музеј је реституцијом враћен старим власницима и велико је питање како је реституција успела када је у питању простор намењен култури. Тај простор је заштићен као споменик културе, у коме је одређено да сваки нови власник може да га користи само у сврху отварања неког музеја или бављења културом. У сваком случају, преузела сам решавање овог питања и Музеј аутомобила ће имати свој простор", додала је Гојковићева.

Министарка културе наглашава да се није одустало од зграде Филхармоније, како су то они који су изашли у јавност и рекли да је држава одустала од изградње, иако су знали да то није истина.

"Пре неколико недеља Министарство за јавна улагања је представило презентацију свега шта је до сада урађено свим заинтересованим у Филхармонији. Знате, то није тако лако саградити, а ако је то тако лако, зашто неко други то није започео и завршио од 2000. до 2012. године? Треба ценити када неко ради и доноси одлуке, а не видим резултате у култури оних који данас критикују Министарство културе, Владу или Град Београд", наглашава Гојковићева.

image