Магазин

Крокодилске лобање у египатским гробницама као симбол луксуза и заштите

Пронађено је 9 крокодилских лобања у египатским гробницама, што даје значајне информације о древним египатским сахранама и магијским ритуалима
Крокодилске лобање у египатским гробницама као симбол луксуза и заштите© Pexels/Petr Ganaj

Пољски археолози су пронашли занимљиве предмете у гробницама два припадника високе друштвене класе, приликом ископавања у некрополи у Теби. Пронађено је девет лобања нилских крокодила, умотане у тканине. Нису биле мумифициране, нити посебно заштићене. Остали су само комади лобања и вилица, вероватно последице недовољно пажљивих ископавања у прошлости.

Веровало се да је сахрањивање са симболима и предметима одређених божанстава омогућавало заштиту у загробном животу и овај луксуз су увек имали аристократе и богаташи.

Животињски остаци се некада нису третирали као значајни археолошки предмети, али они могу открити мноштво занимљивости о култури и обичајима Старог Египта. Крокодили су имали велики религијски значај и били су симбол бога Собека.

Собек је био божанство реке Нил и веровало се да он штити људе од могућих опасности воде. Представљан је као човек са главом крокодила, или је имао потпуну форму овог гмизавца. Иако је имао репутацију изузетно моћног и агресивног божанства, многи текстови га описују као љубазног заштитника.

Пошто је Нил био главни извор живота, Собек је такође био симбол плодности, јер усеви не би могли успевати без воде реке. Асоцира се са утицајем фараона и војним успехом. Понекада би се везао са богом Сунца, и тако је настала фузија ова два божанства која је названа Собек-Ра. Такође је био повезан са врховним богом Хорусом и тада је и постао једно од најважнијих божанстава.

Култ овог бога био је један од најранијих у Старом Египту. Собекнеферу, први официјални женски фараон, је толико поштовала овог бога да је био део њеног имена.

image
VV inauguration
banner