Магазин

Како је je цвет Астека постао симбол Божића: "Божићна звезда"као омиљени празнични цвет

Омиљени цвет старих народа који је лечио многе бољке, доласком мисионара, "проширио" се по читавом свету. Како је уз помоћ рекламе једног земљорадника овај цвет дошао до Холивуда и до домова широм света, поставши асоцијација на Божић?
Како је je цвет Астека постао симбол Божића: "Божићна звезда"као омиљени празнични цвет© pixabey/angelinaelv

"Астеци су је звали сјајни цвет, а Маје цвет-жар", каже Марк Ходл са одсека ентоломогије Универзитета Калифорнија, а преноси "Национална географија". Људи из Централне Америке су поштовали и гајили ову биљку црвених цветова, јер им је помагала да остану здрави. 

"Када се преломи лист цвета, из њега цури млечно бели сок, за који су у овим културама веровали да има лековите моћи. Астеци су овим биљним соком помагали мајкама да повећају производњу млека за своје бебе, али су га користили и за депилацију", каже Ходл. Он наводи да чак и данас, наследници Маја у Мексику кувају лишће ове биљке како би направили лек против акушерског или гинеколошког крварења. Постоји веровање да је кувани корен Божићне звезде најбољи лек против уједа змије.

Како се знање о овом цвету проширило на цео свет? Када су француски мисионари стигли у Мексико у 16. веку, припремали су прославу Божића. Тражили су нешто за декорацију што ће их подсећати на дом, па су изабрали биљку  са великим црвеним цветовима, која цвета у децембру.

Када је амерички дипломата Џоел Поинсет стигао у 19. века у Мексико, ови црвени цветови већ су увелико били део Божићне декорације у свим црквама. Поинсет је био ботаничар аматер и заслужан је за доношење "божићне звезде" у Америку, а биљка је по њему добила име (poinsettia). 

Током првих година садње, било је тешко да ова биљка преживи у саксији, па се обично продавала као резано цвеће. Тек је Пол Ек, земљорадник, 1924. године у свом пластенику успео да је одржи у животу као саксијско цвеће. Чувши за стару причу о мисионарима почео је продају цвећа, рекламирајући га као "Божићно цвеће". Маркетинг овог земљорадника чуо се и у Холивуду, па се Божићна звезда користила као декорација у ТВ емисијама, а свакога Божића овај цвет био је декорације једне од најпознатијих емисија "Тунајт шоу" (Tonight Show). Деценијама је породица Ек производила "божићну звезду" на својим пољима, а данас се гаје и ван САД-а. Породица је успела да произведе и нове врсте овог прелепог цвета.

 

image