Магазин

Да ли је пилатес добар за нас

Од Мадоне, преко Лејди Гаге, па све до Меган Маркл – светске звезде обожавају пилатес.
Да ли је пилатес добар за нас© pixabay/UptownFitness

"Физичка спремност је први услов за срећу", рекао је својевремено Џосеф Пилатес, оснивач пилатеса. И наравно, сваком телу да би постало и остало здраво неопходна је физичка активност, а на нама је да пронађемо баш оно што ће одговарати нама и у чему ћемо уживати. Постоји мноштво спортова, и сваки од њих има своје бенефите, али и понека ограничења: кардио вежбе и тренинзи високог интензитета могу бити исувише захтевне за особе са срчаним проблемима, док тренинзи снаге некоме са повредама неће одговарати јер захтевају бољу физичку спрему.

Ипак, постоји један вид физичке активности који је погодан за све - пилатес.

Пилатес вежбе изводе се на струњачи или столици, а у себе укључују различите вежбе снаге и флексибилности, које су погодне за све: не морате имати 25 година и бити професионална балерина да бисте ишли на пилатес, можете имати и 85 и почети да се њиме бавите са једнаким успехом.

Постоји неколико кључних елемената који пилатес чине јединственим:

  • ова метода подстиче на то да се фокусирате на дисање и остварите конекцију између вашег ума и тела, а сваки покрет испратите од почетка до краја ослушкујући ваше тело
  • вежбе су конципиране на начин да се стратешки активирају мишићи и редукује њихов умор, за постизање бољих резултата,
  • многи пилатес тренинзи укључују коришћење специјално дизајниране опреме, како би се кичми пружила потпора и тиме се умањила вероватноћа повреда, али и активирале мишићне групе које су мање доступне приликом класичног извођења вежби.

Научна истраживања спроведена на особама које практикују овај облик физичке активности показала су да пилатес има многобројне позитивне утицаје на наш ум и тело: он нам може помоћи у подстицању развоја издржљивости мишића и флексибилности зглобова и лигамената, побољшава опште стање тела и умањује хроничне упале зглобова и бол проузроковане седењем за рачунаром или обављањем послова који захтевају неприродан положај тела, а лучење серотонина приликом вежбања смањује анксиозност и депресију.

Као вид рехабилитације приликом повреда, пилатес заузима апсолутно прво место према мишљењу ортопеда и физиотерапеута, будући да овакав вид физичке активности смањеног интензитета и повишеног ангажовања појединих мишићних група представља оптималну пропорцију када су у питању повреде мишићног ткива, али и коштано - зглобног система.

Пилатес се такође често препоручује и трудницама и породиљама, које захваљујући подстицању флексибилности карлице и тонуса мишића целог тела порођај и постпорођајни период подносе далеко лакше. "Пилатес је сјајан начин да ојачате карлично дно, а да не морате континуирано радити Кегелове вежбе", наводи Сара Клампет, физиотерапеут и шеф одељења за хируршке интервенције "Ориџин". "Свака особа, а посебно оне са повредама требало би да у своју рутину уведу пилатес", изричита је.

image