Магазин

Бијонсе тема истраживања на факултету: поп култура као предмет изучавања

Какав је утицај Кање Веста на естетику, али и однос према припадницима афро-америчке заједнице? Да ли феминизам Ники Минаж утиче на младе девојке? Одговоре на ова питања даје масовна култура приликом изучавања. Предмет изучавања може бити свако ко је популарном културом утицао на много људи, мењајући им начин размишљања.
Бијонсе тема истраживања на факултету: поп култура као предмет изучавањаGetty © Kevin Winter

"На универзитету се бавимо анализом савременог света, тако да нам треба понудити нове теме које су од интереса за све", рекао је студент Виктор Канделафт, један од аутора идеје за курс посвећен изучавању уметности певачице Бијонсе, који ће се похађати на "Вишој нормалној школи" у Француској. На семинару се Бијонсе и њен рад сматрају културним и политичким феноменом.

Иако је ова тема неуобичајена за престижну француску школу, широм света се универзитети баве концептом проучавања масовне културе. Утицај уметника и ствараоца на формирање јавног мњења, културу понашања и изражавања нових генерација, су неке од тема изучавања. Такође и моменат у коме уметник живи и ствара, je то што га обликује и усмерава. Бијонсе се први пут појавила као тема изучавања још 2010. године на Универзитету Ратгерс, а творци програма су сматрали да ће анализирање њене музике и каријере помоћи да се у савременом америчком друштву сагледа утицај ове певачице на родну, расну, класну и сексуалну политику.  

Баш због утицаја на друштво, раније ове године Универзитет "Беркли" је одлучио да у своје изучавање укључи и музику и културу познате уметнице Ники Минаж. Она се сматра једном од зачетница новог феминизма, а начином на који говори о различитости људских тела, покренула је младе да прихвате и уједно заволе своје тело, онаквим какво јесте. Пре Ники Минаж, Френк Оушн и Тејлор Свифт су били предмети ових студија. У другим школама изучавана су и Лејди Гага, Тупак Шакур и Кање Вест, популарне видео игре, као и серијал "Игра престола" и филмови "Хари Потер". 

И док су мишљења на интернету подељена, студенти се слажу да су ове студије, пре свега о друштву, па тек онда о појединачним ауторима. Ствараоци музике различитих жанрова, посматрају свет критички и дају своје судове. Иако нису творци закона у једној земљи, њихова моћ је огромна, јер их прате и подржавају милиони људи.

image