Магазин

Шминка за очи: Комплементарним бојама до лепшег погледа

Црна шминка на очима је увек ''сигуран'' избор, али постоји много више занимљивих опција када се бирају боје према природној лепоти ока. з једноставне теорије боје, ајлајнер или сенка за очи могу да истакну природну боју ока и трансформишу лице
Шминка за очи: Комплементарним бојама до лепшег погледа© Pexels/Clement percheron

Применом једноставних правила о односу различитих боја, шминкање постаје забавна уметност, уместо само још једна свакодневна навика. Свака боја очију може добро да се истакне познавањем комплементарних боја. Одређују се посматрањем шеме на којој су приказане три основне боје (црвена, жута, плава) и нијансе између њих. Боје које се налазе супротно од основних у ''точку'' су њихове комплементарне боје.

На пример, ако је основна црвена, њена комплементарна је зелена. Плавој је комплементарна наранџаста. Посматрањем ових односа се може одредити које нијансе ајлајнера или сенке најбоље пристају одређеној боји очију.

Браон очи

За очи које су ''потпуно браон'', најбољи избор је плава боја. Светла, индиго или тегет ће добро истаћи топлу нијансу очију и привући пажњу. За браон очи које више вуку на боју лешника (светлије браон са жутим, наранџастим или зеленим акцентима), поред плаве, добре комбинације могу бити љубичасте и лила, као и бронзане и циклама нијансе. Само једна линија љубичастог ајлајнера на оку може да истакне све богате нијансе у браон очима.

Плаве очи

Теорије боје из претходног примера доказују да плавим очима добро пристају браон сенке или ајлајнер, поготово када је нијанса ока тамнија. Поред браон, могу се комбиновати и други топли тонови попут црвених, розих, златних, бакарних или чак жутих. Плаве очи могу бити хладнијег (подсећају на сиве) или топлијег (подсећају на зелене) тона, али све наведене нијансе ће истаћи природну боју.

Зелене очи

Поред љубичастих, (која је комплементарна зеленој), постоје многе опције за шминкање зелених очију применом црвених, топлих боја. Ипак, важно је одабрати добар производ ружичасте боје, како шминка не би деловала као модрица (међутим, јарке црвене око очију могу бити добре за "уплакани" тренд). Добро је пронаћи светлуцаве и богате нијансе које имјају више браон и бакарних тонова, како би упадљива боја попут црвене, деловала префињено. За разигран изглед, љубичасте, пурпуне и лила су добар избор. Такође, розе је контрастна са зеленом, па забавна и женствена сенка ове боје може поптуно освежити изглед.

Трик за све боје

Овај трик можда звучи контрапродуктивно, али заправо је сјајан начин за постизање ефектне шминке. Наношење сенке или ајлајнера у боји ока може да креира визуелни ефекат који истиче очи више него било која комплементарна боја. Браон сенка на браон очи уноси дубину и повећава изглед ока. Плави ајлајнер на плаве очи наглашавају боју и привлаче пажњу. За ''шарене'' очи, могу се правити различите комбинације - ако се у браон оку виде зелени детаљи, у унутрашње крајеве ока се може нанети светлуцава зелена сенка, а тамна браон на капке. Даље експериментисање могућности шминкања применом ових правила може бити забава, али и заиста унапредити изглед кроз суптилне детаље.

 

image