Магазин

Како чинити добра дела и ширити радост у свакој недељи 2023. године

Удомити пса, поразговарати са старијом комшиницом или очистити парк, само су неке од ствари које се могу урадити за друге током нове, 2023.године, а које предлаже "Гардијан".
Како чинити добра дела и ширити радост у свакој недељи 2023. године© pexels/NastyaSensei

"Брига о другима у нашим животима и у заједници, допринела би да свет постане боље место о коме тако страствено сањамо", рекао је давно Нелсон Мандела.

Почетак године право је време да се помогне некоме у својој средини, па можда се и направи тај идеални свет о коме је Мандела причао. Јер помоћ другима није једносмерна, када човек помаже ономе коме је помоћ потребна, он помаже и себи. Иако је давање новца већини људи асоцијација на помоћ, давање времена, пажње, емпатије и подршке, је још снажнији поклон, а то се најбоље постиже добрим делима. Ово су само неки од предлога са листе магазина "Гардијан": 

Поправите нешто

Постоје људи који умеју са алатом, вични су у поправкама, шивењу, разумеју се у технику, па би ове вештине некада могли да искористе како би бесплатно помогли некоме.

Уделите комплимент

Лепо изгледаш данас! Имаш дивну кожу. Супер су ти ципеле - само су неки од комплимената који се могу упутити колегама, пријатељима и породици. Свако има нешто лепо или нешто добро зна да ради. Зашто не похвалити и улепшати некоме дан?

Помоћ у чишћењу

Обале река су већином препуне ђубрета које људи остављају за собом. Зашто не би склонили ђубре са реке или из парка и показали својим примером како се правилно односи према својој средини.

Волонтирање у организацијама које помажу деци

Нека волонтирање крене са онима којима је живот отежан у самом старту, са децом. Неке организације имају потребу за људима који би помогли око домаћих задатака или пратњом до школе, док друге имају потребу за гардеробом и свакодневним потрепштинама.

Бити тајни Деда Мраз у фирми

Ово не мора да буде везано за новогодишње празнике. Увек можете оставити кутију кекса у кухињи на послу, или кришом ставити колегиници чоколаду на сто, а онда у тајности уживати у позитивним вибрацијама које је овај акт великодушности покренуо.

Удомити крзненог пријатеља

Пас или мачка који су остављени на улици, знаће да цене топлину дома и љубав коју ће добити од људи. Уколико нема услова у стану за држање животиња, свакако их не заборавите - чинијица хране или воде на улици или испред зграде, где се окупљају животиње, увек добро дође.

Проћаскати са старијим комшијама

Застати на пар минута током дана како би поразговарали са старијим комшијама, неће много одузети времена а некоме ће обогатити дан. Ова ћаскања улепшаће често усамљене дане најстаријих, јер је већина или сама или не жели да смета млађима око себе. Подсетите их да су важни и да је њихово мишљење битно.

Помоћи некоме ко је сам или болестан

Још један начин да се помогне усамљеним или болесним суграђанима је да се донесе храна, слаткиши или лекови, све у зависности коме се помаже. Током короне, због немогућности кретења, многи су помагали старијим или угроженим особама. Зашто се  овај тренд не би наставио?

Бити ментор

Одлично пишете или цртате? Завршили сте дизајн или певање? Зашто не бисте помогли некоме ко је тек на почетку уметничког или стваралачког процеса? Некада и кратак савет усмери особу на прави пут.

Научити технику оживљавања

Колико људи тачно зна како би требало прићи некоме ко је животно угрожен? Шта радити када особа испред вас падне у несвест? На ова и слична питања из прве помоћи, стручњаци низом обука дају одговоре.

Будите добровољни давалац крви

Свака донација спашава три живота! Институт за трансфузију месецима апелује на људе добре воље. Давањем крви помажете медицински најугроженијима који чекају операције или можда управо рађају дете. Проверити који су услови за донирање, па учинити једно од најхуманијих дела.

Одабрати добро дело и помоћи другоме биће награда самом себи на почетку 2023. године.

image