Магазин

Срећа је у поклањању

У време даривања пажљиво се бирају поклони који се дају ближњима. Чин даривања је људима природан, а поклон говори много о ономе ко га даје, о томе шта мисли о другој особи и колико је добро познаје. Иза сваког поклона стоји социјална, психолошка и емоционална прича.
Срећа је у поклањању© freepik/Racool_studio

"Заједнице које имају највеликодушније чланове, најбоље ће напредовати", још давно је тврдио биолог Чарлс Дарвин. Да је људска врста претежно себична, да не дели са другима, вероватно би одавно изумрла. Људи су у основи друштвени и окренути заједници, заједно живе, једу и раде, а важан део људске друштвености је брига о другима. Дељење је један од начина на који човек брине о ближњима, било да се ради о храни, знању или потпуно новом комаду гардеробе, јер је човечанство великодушно.

Поклањање почива на бризи и доброти, па више утиче на онога ко поклања. Повећав се ново енергије, осећај љубави и среће, а чак може доћи и до смањења бола и снижавања крвног притиска, услед тога што само чињење добрих дела, доводи до активације у мозгу центра који је задужен за задовољство и награде.

Промишљен и благовремен поклон може ојачати и развити везу са другом особом. Овакав дар ће продубити везу међу људима, јер сам гест поклањања показује признање. Када се дарује, постоји жеља је да се обрадује онај коме је поклон намењен, да буде одушевљен, било да је у питању поклон изненађења или знак подршке. Дривање укључује и припрему, пре свега размишљање о томе шта особа жели, шта јој треба, шта би је обрадовало, чиме се вежба и емпатија. Грађење емпатије према некоме огледа се и у бољем разумевању, јачању односа и бољој регулацији емоција. Такође, мотивише се и друга особа не само да у бућности узврати, већ и да остварите бољи однос. 

Давање је један од пет језика љубави према др Гери Чепмену а парови на овај начин изражавају захвалност. У партнерској вези поклони могу помоћи да се изразе осећања, покаже блискост и потврди да је партнер важан.

Не воле баш сви да дају поклоне, јер мисле да је за друге особе превише тешко куповати што им ствара превелики притисак. Мали промишљени поклон може бити непроцењив, а помаже у повезивању са неким до кога је стало. Научници су потврдили да се давањем поклона стимулише лучење ендорфина, хормона среће, због чега је увек лепше поклањати него добијати поклоне.

 

image