Магазин

Радна биографија - Шта треба избегавати у делу "О себи"

Брачни статус, вероисповест си остали приватни детаљи су ставке које не треба наводити у сегменту радне биографије који носи назив "О себи". Како послодавци своком Си-Ви-ју посвете свега 15ак секунди, постао је прави изазов истаћи се и привући пажњу. Управо зато је важно да знамо које информације је потребно наводити а које не, како бисмо прошли елиминациону фазу у којој се селектују радне биографоје.
Радна биографија - Шта треба избегавати у делу  "О себи"© freepik/yanalya

Тржиште рада све је развијеније са појавом великог броја едукативних платформи које за релативно кратко време нуде одличне могућности за развој и добијање нових знања, а шансе за добијање допунског образовања из било које тачке света додатно је отворило нове каријерне потенцијале.

Део радне биографије који се односи на информативне податке о кандидату, претходном радном искуству и циљевима најчешће се налази испод основних података у врху Си-Ви-ја (CV), имена, презимена и контакта. И управо је он тај који први упада у очи будућем послодавцу и показује све ваше квалитете и квалификације.

Део "О себи" може се посматрати као нека врста кратке презентације која се састоји од свега неколико редова, а детаљнији опис овог сажетка налази се у осталим сегментима радне биографије. Приликом попуњавања овог одељка, можете бити потпуно слободни и креативни, а препорука је да се придржавате неке од предложених форми:

Каријерни циљеви - можете описати ваше краткорочне и дугорочне циљеве, који имају директног утицаја на вашу каријеру. "До средине другог квартала 2023. године планирам да завршим сертификацију из области пројектног менаџмента према ПМИ-у", на пример, или "До краја текуће године у плану ми је да положим ТОЕФЛ".

Професија или специјализација - уколико одаберете овај предлог, опишите то какви сте у послу, на који начин можете допринети остварењу компанијских циљева и колико година радног искуства имате иза себе. "Пројектни менаџер са 10 година радног искуства у области управљања међународним инвестиционим пројектима из области енергетике, са изврсним лидерским и преговарачким способностима" може бити један од предлога.

Вештине и достигнућа - ваше вештине и достигнућа одличан су начин да привучете пажњу послодавца уколико их опишете на прави начин. Водите рачуна о томе да се они односе на конкретну позицију и буду применљиви у датом пословном окружењу и бранши. Нагласите вашу јаку страну, на пример "Учествовао/ла у креирању бизнис плана за период 2023. - 2025. године."

Наведени примери применљиви су када је реч о кандидатима који имају претходно радно искуство, али не брините уколико га немате. У том случају, наведите сва такмичења, конкурсе, практичну наставу, волонтерско искуство или учешће у студентским пројектима који могу бити релевантни за позицију на коју се пријављујете.

Шта треба избегавати у делу "О себи"

Избегавајте навођење "меких вештина", као и превише детаљног описа претходног радног искуства  - постоји посебан део радне биографије посвећен томе. Брачни статус, информације о религиозним схватањима и политичкој опредељености, на пример, не би требало наводити уопште, не само у овом делу. И наравно, избегавајте баналности попут "добар", "одговоран" и "комуникативан". Ове информације ни на који начин неће издвојити вашу биографију из мора других.

image