Русија

Владика Јекатеринбуршки против Холивуда: Америчка индустрија забаве убедила Русе да имају мање деце

Захваљујући западној индустрији забаве, неки Руси су прихватили идеју промене пола или нетрадиционалних односа, који ни на који начин не доприносе нормалном животу човека или једноставно очувању живота у будућим генерацијама, рекао је владика јекатеринбуршки
Владика Јекатеринбуршки против Холивуда: Америчка индустрија забаве убедила Русе да имају мање децеwww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

Западна индустрија забаве успела је да наведе многе Русе да немају децу, до до мере да цела нација ризикује пропаст, рекао је владика јекатеринбуршки Јевгениј.

"Бројност нашег народа се смањује. Број етничких Руса највише", рекао је владика Јевгениј, који председава Синодалним одељењем за веронауку и катихизис Руске православне цркве за регионалну "ОТВ".

Овај тренд се посебно може приметити у последњих "30-40 година", истакао је он и напоменуо да "холивудска филмска индустрија не ради узалуд".

Људи у најбољим годинама, који би требало да имају децу, поучени су да је то "одржавање сиромаштва" или да је једно дете довољно, наставио је владика.

Неки људи су, рекао је,"прихватили идеју промене пола или нетрадиционалних односа, који ни на који начин не доприносе нормалном животу човека, или једноставно очувању живота у будућим генерацијама", додао је он.

"Изгледа да модел који су нам наметнули наши западни 'партнери' функционише. Ако тако настави, становништво наше земље, градова и села ће даље опадати", истакао је владика Јевгениј.

Он је, такође, говорио да би требало да постоји старосна граница за уживање у одређеним облицима забаве, попут забране конзумирања алкохола или дувана за малолетнике.

"Шта су самоубиства, малтретирање, терористички напади у школама? То је резултат веома неодговорног ширења агресивних информација, од којих деца нису била заштићена", рекао је свештеник.

Друго решење би могло бити увођење учења о породици у школски програм, о чему Црква тренутно разговара са владом.

"Некада су људи учили како да стварају, одржавају и живе у породици од самих породица. Савременим породицама недостаје такво искуство", рекао је владика. "Зато морамо да разговарамо и поделимо ово искуство, а школа је добро место за то. То, наравно, треба да уради наставник. Ово не можете научити из књиге или онлајн програма", додао је.

"Веома добар" уџбеник о духовним основама породичног живота написан је пре 15 година и успешно се користио за подучавање ученика 10. разреда Свердловске области у прошлости, рекао је свештеник.

Стопа наталитета у Русији је у паду од 2014, према националном бироу за статистику "Росстат". У земљи је 2023. рођено тек нешто више више од 1,2 милиона беба, што је најмањи број од 1999.

Ако се овај тренд настави, број становника Русије би могао да се смањи за шест одсто до 2050. Влада је 2024. прогласила "Годином породице" у оквиру напора да подстакне младе Русе да оснивају породице.

image