Магазин

Како изглед кухиње може помоћи у дијети након празника

Почетак нове године и ''прочишћавање'' после празника је савршено време за реорганизацију кухиње. Осим уређења простора, кухиња може директно помоћи у одржавању здравих навика и мршављењу када се уведе неколико малих измена.
Како изглед кухиње може помоћи у дијети након празника© Pexels/Dmitry Zvolskiy

Кухиња може постати омиљено место у кући када изгледа примамљиво. Издвојити дан за чишћење, реорганизацију или чак кречење простора у омиљене боје (препоручују се светле) може бити инспирација за кување или поштовање нових правила о ихрани. Стварање здравих навика у којима се максимално ужива најчешће доноси задовољавајуће резултате, а постоји неколико начина на који се оне могу развити.

Здраве намирнице ставите на видљиво место

Постављање здраве хране попут воћа, поврћа, јогурта, пахуљица на видљиво место, може бити веома ефикасно. Када је човек гладан, најчешће узме прво оно што угледа. Ако сладолед или торта буду иза редова воћа или природних сокова у фрижидеру, много је лакше определити се за здравију варијанту.

Нема више ''тајних залиха''

Иако се често препоручује ''скривање'' нездраве хране, ово понекада може имати супротан ефекат и навести на кршење новопостављеног режима. Уместо тога,  грицкалице и посластице се могу држати у кухињи, заједно са осталом храном, уместо на тајном месту у кући. Ово може бити врло добра дисциплинска вежба и када први избор буде здравија опција, чак и поред ''укуснијих'', осећај успеха ће бити сјајна мотивација. Такође, могу се комбиновати обе опције и задовољити потребе и за храном која има више шећера, соли или масти. Ако је могуће, најбоље је потпуно обуставити куповину оваквих намирница, а ако не, оне ипак не морају бити срамотна и скривена ''тајна''.

Црвена боја

Живахна нијанса ове боје може посвесно слати знак упозорења или забране. Према једној студији, чак 50 одсто испитаника је конзумирало мање чоколаде када је била послужена на црвеном тањиру. Овај психолошки трик може помоћи у будућности, тако да неколико црвеног посуђа може бити не само занимљив дизајнерски, већ и дијетални избор.

Рецепти и зачини на отвореном

Инспирација за кување се може добити када различити кувари, рецепти, зачини и састојци стоје на видљивом месту. Посматрањем различитих здравих опција се може заголицати машта и покренути потреба за експериментисањем са припремањем хране. Иако се многи рецепти могу пронаћи на интернету, читање из књиге током кувања пружа поптуно другачије искуство него коришћење телефона и помаже у концентрацији. На овај начин кување може постати  продуктивно опуштање.

Музика

Како би споменуто кување заиста било уживање, пуштање музике у кухињи (радио или мобилни) може значајно подићи атмосферу. Препоручује се и улагање у мали звучник који се може повезати с мобилним телефоном. Кухиња неће више бити досадно место које подсећа на обавезу и у коме се само држе грицкалице, већ забавна прилика за развијање кулинарских вештина и побољшање исхране.

Табла за идеје и подршку

Табла на којој се налазе занимљиви рецепти, мотивационе поруке, одштампане фотографије здравих оброка или циљаног изгледа, може бити главни подстицај на поштовање постављеног дијеталног режима. Представља све идеје и циљеве мршављења на једном месту, уредно спаковане и естетски привлачне. Табла може бити одабрана у складу са остатком простора, или може потпуно да се истиче, како би боље привукла пажњу.

Величина прибора и тањира

Понекада је могуће ''преварити'' тело и јести из мањих тањира, коришћењем мањег прибора, што визуелно делује као да је завршени оброк био обилан. У случају да ово није дугорочно решење, онда је време за примерну већ поменутих савета - рецепти, табла и самоконтрола.

image