Магазин

Најстарији рум на свету, направљен пре више од двеста година, продат на аукцији

Флаша рума која је уписана у Гинисову књигу рекорда као најстарија на свету, продата je приватном колекционару за тридесет хиљада долара.
Најстарији рум на свету, направљен пре више од двеста година, продат на аукцији© Pexels/ MARIANNE RIXHON

У питању је рум дестилован 1780. године на Барбадосу, на имању Харевуд. Откривен је 2011. године у подруму куће у Великој Британији. Компанија за жестока пића у Мајамију, ''Олд Ликерс (Old Liquers)'' је продала ову флашу приватном колекционару из Швајцарске за 29.999 долара.

''Поносни смо што смо колекционари најфиних румова света,'' говори Барт Леминд, директор ''Олд Ликерса''.

''Ова продаја доказује велику потражњу за ретким и ванвременским жестинама. Радујемо се што ћемо муштеријама наставити да представљањмо најбоље ретке и ексклузивне алкохоле из целога света.''

Према аукцијској кући ''Кристис'', која је првобитно извршила продају исте флаше у 2013. години за око девет хиљада долара, укус овог тамног рума има јаке ароме наранџе, карамеле и кедра.

''Кристис'' напомиње да ово није једина винтиџ флаша рума са дугачком историјом. Наводно је пронађено 59 флаша светлог и тамног рума са имања Харевуд, али је само 23 од њих остало у задовољавајућем стању након толико времена.

Аукцијска кућа је такође истакла историју наводног порекла флаше, с обзиром на место и време његове производње. Због робовласничке историје Харевуд породице, претпоставља се да је флаша била произведена коришћењем ропске радне снаге.

''Ово је било време када су велике институције стварала многа британска богатства - црква, краљевска породица, банке, уметничке и образовне установе, као и породице - сви су се одржавали на снази робова,'' написала је ''Кристис'' кућа на онлајн страници у 2013. години.

image