Магазин

Шминкање за порођај - безопасан тренд или нешто више

''Жене заказују термине код мене пред царски рез и често ме питају који пудер и маскара најбоље изгледају након порођаја,'' говори шминкерка Сара Стиленберг.
Шминкање за порођај - безопасан тренд или нешто више© Pexels/Gresley Guimarães

На милионе људи је погледало ТикТок видео клипове жена које се шминкају у болници, спремајући се за фотографије са бебом након порођаја. Многи коментари су позитивни, пуни похвала, комплимената и подршке. С друге стране, многи су забринути, сматрајући да овај ''тренд'' представља много озбиљнији проблем везан за посматрање и осуђивање жена у друштву.

Ипак, шминкање у овој ситуацији није потпуно нов концепт - познате личности или чланови краљевске породице морају изгледати дотерано, јер након порођаја често следе интервјуи, камере, папарацо фотографије. Међутим, овај процес није више намењен само за јавне личности, већ су и многе ''обичне'' жене почеле да се улепшавају за овај догађај.

Многи сматрају да је ово негативна последица савремених стандарда лепоте. Притисак на жене је већи него икада у историји, јер ''идеал'' се више не промовише само преко часописа и реклама, већ и преко бесконачног садржаја на друштвеним мрежама. Међу њима се могу наћи фотографије жена са савршеном шминком или фризуром док држе своје новорођенче, креирајући (још једну) нереалну слику стварног живота.

Корисници често пишу да је промовисање савршености по сваку цену опасно за људску перцепцију реалности и приоритета. Сматрају да од свих брига и напора који долазе са порођајем, последња ствар која треба да мучи жену је да ли су јој усне или трепавице довољно истакнуте. Додају да већ постоји превише притиска на жене, млађе и старије, да одржавају своју лепоту и прате стандарде.

Постоји и другачији аргумент на ову тему. Мајке које су се радо шминкале за порођај објашњавају да су им њихови омиљени козметички произоди помогли након великог физичког и менталног напора. Једна мама описује своје утиске након што је одлучила да не носи шминку за први порођај у знак протеста. Када је видела фотографије, помислила је да изгледала уморно, неуредно и поптуно другачије него што се заправо осећала.

Иако је само искуство било пуно љубави и среће, на успоменама се то не види. Због тога је одлучила да се дотера за другу бебу и нашминкала се за царски рез. Била је задовољна што има фотографије на којима делује свежије и осећала се као да је ''поново своја'', као и да је шминкање послужило као добро одвлачење пажње.

Још неколико жена описује да осећај трудноће, утисци из породилишта и многих телесних промена које трају месецима могу озбиљно да утичу на самопоуздање. Позната рутина шминкања је многима помогла да врате дозу ''нормалног'' у таквом периоду и да се поново осећају женствено.

Сигурно је да постоји одређен притисак и подсвесни утицај друштва који доводи до оваквог размишљања. Ипак, искуство трудноће и порођаја је изузетно лично за сваку жену и немогуће је одредити ''исправан'' поступак. Докле год здравље мајке и детета није у опасности, мало коректора и маскаре не може много да штети универзалном и значајном догађају доношења новог живота на свет.

image