Магазин

Беби СПА - јача мишиће беба, повећава апетит и умирује их

Према истраживању у Финској, бебе које уживају у хидротерапији, доказано ће бити способније да пре проходају, јер су мишићи ногу ојачани. Терапија уз помоћ воде, омогућава да се бебе опусте, повећава им се апетит и помаже им да боље спавају.
Беби СПА - јача мишиће беба, повећава апетит и умирује их© Приватна архива

Када размишљамо о базенима обично замишљамо старију децу и одрасле како уживају у њима, међутим постоји још једна алтернатива - ради се о базенима направљеним тако да у воденим садржајима могу да уживају и бебе од само неколико месеци. Они се зову СПА за бебе. С обзиром да бебе расту у воденом окружењу у мајчином стомаку 9 месеци, оне су савршено упознате са водом. Дакле, само неколико недеља након рођења, оне могу да започну водене активности без икаквих проблема. Једна од ових активности је и педијатријска хидротерапија односно, беби СПА. Педијатријска хидротерапија је активност у којој плутање омогућава беби да се креће слободно и природно. Вежба њихов мишићни систем, побољшава равнотежу, пробавни систем и доприноси развоју мозга. 

Осећај плутања у топлој води смирује бебе и помаже им да се осећају сигурно. Истовремено отпор воде помаже да се јачају мишићи, побољшава моторичке способности али и помаже и у развоју грудног коша. Суптилни притисак воде на грудни кош, може повећати капацитет плућа јачањем међуребарних мишића и респираторног система.

Док су у води, бебе се инстинктивно померају, стварајући мале таласе. Ови таласи изазивају љуљање које ће помоћи да се побољша равнотежа и координација и на крају, помоћиће им да имају бољу способност да седе, пузе и ходају. Чак и ако беба заспи у води, ритмично дисање наставиће да производи пријатно љуљушкање. 

Овакво кретање кроз воду, додатно ће позитивно утицати и на систем за пробаву и циркулацију. Помаже да беба једе више, боље спава и реши се проблема затвора. 

У СПА центрима посебно осмишљеним за бебе уз пливање, препоручује се и масажа ових малих посетилаца, због многобројних бенефита по здравље најмлађих. Према неким студијама, масаже превремено рођеним бебама помаже код повећања телесне тежине, јер утиче на повећану активност желудачних живаца и стимулишу покрете стомака, што доводи до ефикасније апсорпције хранљивих материја.

Студија о превремено рођеним бебама које добијају масажу до осмог месеца, је показала да је масажа побољшала квалитет спавања и смањила учесталост буђења. Масажа може помоћи беби да се опусти, да мање плаче и лакше заспи. Како истраживања и пракса потврђују значај додира "кожа на кожу" код деце и родитеља, тако је и додир кроз масажу један од начина зближавања. Масажом се код бебе стимулише и производња хормона окситоцина који ствара осећај среће и вољености. Главна предност масаже је развој мозга, јер током поступка дете добија тактилне сензације што помаже бржем и бољем развијању.

image
VV inauguration
banner