Магазин

Четири могућа узрока свакодневног ''необјашњивог умора''

Чак и поред правилног сна, многи осећају умор и разлог се не може докучити. Најчешћи примери су тмурно време, лоша исхрана, свакодневне обавезе... Ипак, постоји неколико ствари које суптилно могу да утичу на енергију у току дана.
Четири могућа узрока свакодневног ''необјашњивог умора''© Pexels/cottonbro studio

Равномерно одржавање високог нивоа енергије сваки дан сигурно није могуће, али потребно је тежити ка здравој равнотежи. У неким тренуцима се може осећати умор који не захтева сан, али такође утиче на продуктивност и расположење. Савремен живот може свакога уморити, због количине обавеза или количине информација које свакодневно "упијамо", али постоји и неколико могућих узрока ''необјашњивог'' умора који се могу умањити.

Неуредна околина

Бројне студије указују на директну везу између стреса и запуштеног простора. Услед многих обавеза које одвлаче пажњу сваког дана, понекада буде тешко одржати беспрекорно чист дом, кухињу, радни сто... Визуелно и психолошко оптерећење почиње да се накупља и суптилно исцрпљује ниво енергије. Како би се спречила оваква врста стреса, потребно је имати редовну рутину чишћења и огранизације животног простора.

Дехидратација

Велики знак дехидратације може бити умор, бол у глави и генерална малаксалост. Важно је развити навику честог конзумирања пића, по могућности воде и здравијих напитака. Такође, добро је јести воће и поврће са високим процентом воде (лубеница, ананас, јагоде, краставци, броколи...). За оне који не уживају у ''безукусној води'', додавање воћа у напитак или замена воде хладним чајем може бити бољи избор.

Плаво светло

Светло екрана на компјутеру, телефону, телевизору и другим уређајима оптерећује очи и мозак. Иако је многима навика да погледају серију или филм када се осећају уморно у слободно време, можда је боље одморити вид и покушати другу активност. Испробавање нових хобија, читање, кување или чак сређивање дома може бити бољи начин провођења слободног времена и борбе против умора.

Неадекватна обућа

Када се појави жуљ или нека друга врста непријатности обуће која не одговара, тада је најчешће већ касно. Пре очигледног знака, стопала и ноге су се већ дуже време ''бориле'' са неодговарајућом величином, калупом или материјалом. Обућа прикладна за сваки дан, теретану, свечаније догађаје, мора бити пажљиво одабрана, како не би постала још један суптилан, али и ефектан, узрок ''необјашњивог умора''.

image
VV inauguration
banner