Магазин

Вода - 4 највећа мита

Са водом се сусрећемо сваки дан и знамо да је ово пиће извор живота. Међутим, колико нетачних информација се годинама шири о ''правилном'' конзумирању? Да ли је могуће претерати са уносом воде? Да ли је она стварно тајна до савршене коже?
Вода - 4 највећа мита© Unsplash/manu schwendener

Добијемо је уз кафу, користимо је током кувања и конзумирамо је преко различитих извора сваки дан, као што су воће, поврће, чајеви... Представљамо неколико најпопуларнијих заблуда о уношењу и бенефицијама ове течности:

Мит 1: Дехидрирани смо само када ожеднимо.

Ниво течности у организму може да опадне за 2-3 процента пре него што постанемо жедни. Тело нам овај сигнал шаље када је већ неко време дехидрирано. Ипак, то не значи да је у питању озбиљан проблем, али би требало да одржавамо стабилан ниво хидратације. Да бисмо ово избегли, потребно је пити воду сваки дан, али без претеривања. Овде настаје следећи мит.

Мит 2: Никад доста!

Често можемо чути да је најидеалније попити око 8 чаша воде (или више) сваки дан, али за кога? Сигурно је да мало дете и одрасла особа не морају уносити исту количину. Превише уношења воде заправо може бити лоше по здравље и довести до хипонатремије (недовољно натријума у телу). Такође, неко ко често конзумира краставце или парадајз који садрже велики проценат воде не мора пити исто колико и онај који их не једе. Они који не тренирају и не зноје се, често имају више воде у организму, док неко ко редовно вежба то мора надокнадити. За ''идеалну'' процену, најбоље је уносити воде колико нам се заиста тражи и слушати своје тело. Такође, можемо се консултовати са лекаром или нутриционистом за професионални савет.

Мит 3: Водом до лепе коже.

Уношење много воде је један од савета на који редовно наилазимо ако желимо блистав тен. Међутим, није доказано да унос воде има директне везе са изгледом наше коже. Једина веза коју овде можемо да направимо је да је вода потребна за рад наших унутрашњих органа и када они финкционишу како треба, то се види и споља. Исто тако, када настаје проблем у организму, то можемо видети у промени тена. Због овога се може рећи да вода индиректно утиче на изглед наше коже, али не може да замени производе и лекове намењене лицу.

Мит 4: Спортска пића су боља за хидратацију током вежбања.

Спортска пића садрже витамине, електролите (калцијум, магнезијум, натријум...) и шећер. Ово нам даје потребну енергију током вежбања. Међутим, ако је важно само да будете хидрирани и да вам жеђ не ремети вежбање, вода је сасвим довољна. У случају да тог дана нисте стигли довољно да одморите или једете, спортска пића могу помоћи да прегурате тренинг.

image