Магазин

Хладан чај: лети вас хлади, а зими греје

Када помислимо на чај, прва асоцијација нам је топла шоља, како бисмо се загрејали током хладних дана. Ледени чај је углавном пиће за врело лето. Међутим, он има одређене здравствене предности које могу бити значајне током целе године.
Хладан чај: лети вас хлади, а зими греје© Unsplash/The Matter of Food

Чај је здраво конзумирати у топлом, а и у хладном облику. Није званично одређено која је температура ''боља'', већ све зависи од наше преференце. Не морате да се устручавате да пробате хладан чај, јер он не губи здрава својства. Постоји неколико разлога зашто је добар за наше тело: 

1. Мање кофеина

Ако покушавате да уносите мање кофеина у току дана (или сте кафу потпуно заменили чајем), хладна варијанта може бити добра за вас. Истраживања су показала да листови садрже мањи проценат кофеина када се припремају и сервирају хладни.

2. Антиоксидативна својства су појачана

Доказано је да када кесице или листићи чаја који дуже стоје у хладној води имају више истакнута антиоксидативна својства. Ово је слично као када се здравствене бенефиције меда могу изгубити када се одмах стави у тек скувани, врућ чај, па је препоручено мало сачекати пре заслађивања. Међутим, ово може да зависи и од начина на који су листови узгајани, квалитета биљке, филтера...

3. Може помоћи у мршављењу

Знамо да је зелени чај популаран када је у питању мршављење. Према истраживању из 2018. године, анализа неколико учесника који су исти напитак попили као топао и хладан, доказала је да се ледени зелени чај боље показао у оксидацији масти и термогенези.

4. Подстиче чешћу хидратацију

Иако нас хидрира и када је топао, ретко нам је то први избор када желимо да угасимо жеђ у току дана. Ако желите укусно пиће без додатих шећера које можете пити цео дан, хладна вода са неколико кесица вашег омиљеног чаја уз лед, могу бити прави избор.

Припрема и сервирање

Поред ових користи за наше здравље, хладан чај се веома лако припрема. Можете оставити кесице или листиће у бокалу са хладном водом у фрижидеру преко ноћи. Не би требало да процес траје дуже од осам до десет сати. Ако желите брже решење, можете оставити потопљен чај на собној температури око два сата. Такође, можете да сипате врло мало вреле воде преко кесице, како би чај одмах испустио укус, па остатак чаше напуните ледом и хладном водом. Овако је одмах спреман за пиће.  

Постоји много опција за експериментисање са укусима. Можете да комбинујете више врста чајева (зелени са наном, црни са хибискусом, камилица са ртањским...), али ово може бити и само база пића у које можете додати комаде цитруса, цимета... Такође, додатак минералне воде са заслађивачем по избору је здравија верзија слатких сокова. Ако желите да одете корак даље и база чаја је довољно јаког укуса, можете га укомбиновати са газираним или чак алкохолним пићем. Уз лед, ово може бити ''здрав'' коктел.

image