Магазин

Чувени модни дизајнер Пако Рабан преминуо у 88. години

Шпански дизајнер (''лимар'') је користио метале и пластику за хаљине, веровао је у магију и сматрао да је технологија будућност моде. Оставио је траг у историји уметности по својим футуристичким креацијама и светски познатим парфемима.
Чувени модни дизајнер Пако Рабан преминуо у 88. годиниGetty © Carlos Alvarez

Модна легенда Коко Шанел га је иронично звала ''лимаром'', јер је чешће користио клешта и чекић у производњи, него конац и иглу. Ипак, прославио се као модни дизајнер у шездесетим годинама и постао једно од главних лица модног света наредних неколико деценија.

Званична Инстаграм страница модне куће ''Пако Рабан'' објавила је вест о преминулом оснивачу бренда, Франциску ''Паку'' Рабанеду Куерву. Данас је најпознатији по бројним мушким и женским парфемима, али је имао велики утицај на модну индустрију и ''сајбер'' естетику, која данас поново постаје веома популарна.

''Одувек сам веровао да убрзавам време. Не верујем у морбидно препуштање садашњици, сматрам да то представља пропадање,'' својевремено је изјавио.

Каријеру је почео као јувелир и његов рад је привукао дизајнере попут Диора, Ив Сен Лорена и Пјера Кардена. Његова прва колекција се звала ''Експерименталне хаљине (The Unwearables)'', јер су биле израђене од пластике, метала, бетона, папира и других неконвенциоалних материјала. Нису биле традиционало практичне и лагане. Манекенке су без ципела плесале на писти и приказале одевне комаде на јединствен начин.

На почетку каријере је помагао Пјеру Кардену, који је био познат по својим футуристичким хаљинама, што је сигурно утицало на Рабанов креативни израз. Неки од његових најпознатијих креација су се могле видети у филму ''Барабела'', у којем Џејн Фонда носи хаљину коју је он дизајнирао. Често је облачио иконе попут Бриџит Бардо, као и Лејди Гагу.

''Моје хаљине су оружје. Када их обучете, добијете утисак да сте чули пуцањ пиштоља,'' изјавио је једном приликом за магазин ''Мари Клер''.

Пред почетак седамдесетих, ушао је у индустрију парфема и креирао неке од најпознатијих мириса данас (''One Million''). Био је један од првих који је рекламирао своје производе путем интернета у деведесетим.

Осим својих модних достигнућа, Пако Рабан се бавио мистицизмом и магијом. Веровао је да је имао неколико прошлих живота, да је старији више од седам хиљада година, да је видео ванземаљце и водио љубав са планетом Земљом. Написао је неколико књига на тему окултизма. Био је и велики љубитељ музике и на крају седамдесетих је отворио продукцијску кућу. У истом периоду направио је магазин намењен за афроамеричке жене и често их је позивао да буду манекенке на његовим ревијама, што није била норма за то време.

''Заувек ћу бити у модним речницима, јер сам први користио неконвенционалне и грубе попут пластике, метала... То је моје наслеђе,'' рекао је 2002. године за ''Њујорк тајмс''. Изјава није била езотерично предсказање, већ чињеница модне историје.

image