Магазин

Жостовско сликарство: Руски занат осликавања послужавника четкицама од веверичје длаке

Како су Вишњакови "украли" занат у суседном селу Федоскину, додали мотиве на послужавнике и 1825. године основали своју радионицу
Жостовско сликарство: Руски занат осликавања послужавника четкицама од веверичје длаке© РИА Новости/ Виталий Арутюнов

Историја Жостовске уметности осликавања металних послужавника посебном техником, која је подразумевала употребу четкица од веверичје длаке и уљаних боја на црној лакираној подлози, започиње у 19. веку, када су у околини Москве, у селима Жостово, Осташково, Хлебниково и Троицком настале прве радионице које су се бавиле израдом и осликавањем лакираних предмета од папир-машеа (техника израде декоративних предмета од "сажваканог" папира). Жостовски лакирани послужавници, пак, везују се за браћу Вишњакове, од којих је један, Филип, радио као кочијаш у фабрици дувана у суседном селу, Федоскину, код познатог трговца Коробова, од кога је "украо" занат.

Када је од Коробова покупио сво знање, Филип Вишњаков отворио је у свом селу, Жостову, лакирску радионицу, у којој су се првобитно производиле посуде за шећер, кутије за накит од папир-машеа, табакере, албуми и слично, које су биле украшене копијама познатих цртежа и слика тог времена. Како је посао цветао, Филип је радњу отворио у Москви, а брату оставио да води посао у Жостову. Касније је Филипов син, Осип, наследио породични бизнис и успешно унапредио посао тако што је припојио још један занат: на неком од вашара упознао је уралске мајсторе који су израђивали лимене послужавнике, па попут оца, од њих "украо" идеју за осликавање у уралском стилу - мотиви цвећа и биља на црној подлози. Каснијих година, са укидањем кметства, Вишњакови су добили конкуренцију, па се тако у њиховом, али и суседним селима, почињу отварати сличне радионице које су производиле сте такве осликане металне послужавнике.   

Посебна технологија и четкице веверичје длаке

Технологија израде Жостовских послужавника усавршавана је читава два века, а посебна израда и начини осликавања омогућавају да послужавници трају и преносе се кроз породицу, са колена на колено. Први корак у изради јесте сечење метала (испрва се то радило искључиво ручно, док сада постоје и посебне машине за сечење), који се прво обликује, а затим и одмашћује, како се не би стварала корозија, и шмиргла. Тек након тога наноси се црни сјајни лак, у два слоја, а сваки се слој појединачно суши. Тек након тога на ред долази осликавање. Први слој служи за скицирање (тада се светлијим тоновима нежно осликавају обриси будућих мотива), а кад се он осуши долази други - детаљнији и јарких боја. Тако осликан послужавник даље иде код уметника који наносе бакарни орнамент по ивицама, а затим се цео премазује провидним лаком, за додатни сјај и заштиту од оштећења.

Поред посебне технологије којом се осликавају Жостовски послужавници, важно је да и боље и честице буду одговарајуће: боје су обавезно уљане, а четкице округле, направљене од длачица са ушију сибирске веверице, које се праве искључиво по специјалним поруџбинама.

image
VV inauguration
banner