Магазин

Руски кокошник је поново у моди: од Екатерине Велике до Меган Маркл

Кокошник се правио од дебелог папира или лепљеног платна, прекривен скупом тканином, сомотом или сатеном. Везен је златним или сребрним нитима, перлама, бисерима, понекад и драгим камењем. У центру се обично налазила жаба - симбол плодности, а са стране су биле фигуре лабудова као знаци брачне верности. Такође, био је и талисман, сматрало се да привлачи срећу и тера зле силе. Један од великих симбола руске народне ношње је популаран и данас и може уклопити са модерним трендовима.
Руски кокошник је поново у моди: од Екатерине Велике до Меган Маркл© Wikimedia Commons/Public Domain, Getty Images/WPA Pool

За време Светског првенства у Русији 2018. године, продаја кокошника се повећале пет пута након виралне фотографије три навијача са овом капом на глави. Исте године, британска принцеза Евгенија је за своје венчање носила кокошник са зеленим смарагдом.

Данас свако може да носи овај интересантан аксесоар и постоји велики број уметника који креирају модерне верзије кокошника. Ако желите да имате јединствен детаљ који можете носити на свечане прилике и прославе, можете се почастити овим квалитетним ручним радом. Дизајн може бити веома сведен и адекватан за свакодневне комбинације. Довољно је да буде једнобојан, са неколико детаља драгог камења (или циркона), бисера или веза.

Како је у последње време цвеће постало једно од главних елемената дизајна, поједностављени и модификовани кокошник који подсећа на данашњи рајф, лако се може уклопити са урбаним силуетама.

Није чест детаљ, али можете се осећати као савремена краљица ношењем ове историјски значајне, али у исто време модерне круне. Кокошник је врста руске капе која је почела да се враћа као модни комад у протеклих неколико година. Биле су велика инспирација и део модних ревија луксузних брендова, као што су ''Шанел'' и ''Кензо''.

Такође, краљица Елизабета II је неколико пута носила чувени кокошник који је припадао краљици Александри од Данске. Овај комад је величанствен пример који приказује лепоту кроз једноставни, али ефектан дизајн.

Капа је добила назив по кокоши, то јест петлу, јер њен облик подсећа на препознатљив реп или кресту ове животиње. Велики је део руске традиције више од десет векова и појављују се на стотине слика и фотографија из прошлости. Могле су их носити само удате жене, и то на свечаним приликама.

Различити облици или грбови на капама указују да је жена припадала одређеној провинцији. На пример, у подручју Сибира је био чест полумесеца, а више је личио на врх стреле у Костроми и Пскову. Облик је често зависио од начина стилизовања косе на одређеним подручјима.

Кокошник може имати више боја, дезена и драгог камења на себи. Данас постоје уметници који дизајнирају ове комаде користећи референце претходних креација, али уз савремен приступ, понекада комбинујући естетике различитих култура. Верзије са мање детаља су прикладне за сваки дан, а увек можете отићи корак даље за посебне прилике и одабрати комад са богатијом структуром и дизајном.

image