Магазин

Можемо ли "увежбати" харизму

Особа којој људи желе да се повере и која без напора уноси добру енергију у просторију најчешће има високу социјалну интелигенцију и сматрају се особама са харизмом. Како препознати и применити овакве карактеристике за грађење квалитетнијих међуљудских односа?
Можемо ли "увежбати" харизму© Pixabay/StockSnap

Бити неко ко одише харизмом и олако се сналази у комуникацији с другима не мора бити резервисано само за веома екстровертне типове личности. Људи са високом социјалном интелигенцијом разумеју потребе других, читају невербалне знакове у комуникацији и добро процењују сваку друштвену интеракцију.

Није потребно бити претерано дружељубив и енергичан, све је у суптилности и природном шарму. Многи животни успеси, од пословних до приватних, зависе од начина комуникације са другим људима. Личности које природно привлаче позитивну енергију људи око себе се могу препознати према следећим ставкама:

Људи имају поверења у њих

Особе са високом социјалном интелигенцијом могу веома лако опустити саговорника и створити пријатну атмосферу. Многима је лако да им се повере јер њихов став делује природно и скромно, што подсвесно утиче на другу особу и подстиче осећај блискости и сигурности. Ментална присутност коју имају у разговору их чини поузданим.

Не осуђују друге

Разумевање за друге је велики део високе социјалне интелигенције и они који је имају неће брзо категоризовати остале и осуђивати њихове изборе, изглед и сл. Наравно, то не значи да отворено подржавају све ставове и поступке, али у тренуцима када се не слажу са другима, најчешће се суздржавају од отвореног коментарисања. Трачарење, вређање и друге врсте негативне комуникације с другима могу само штетити личном утиску, тако да људи који поштују свој мир и осећања других неће учествовати у таквим разговорима.

Разумеју да постоје комплексна објашњења за људско понашање

Слично као претходни пример, стрпљење и разумевање за друге је велики фактор код овог типа интелигенције. Знају да постоји објашњење иза различитих реакција и комуникација међу људима и такав атрибут је кључна ставка у грађењу социјалне свести и адекватних одговора на сваку ситуацију. Због тога, такви људи делују зрело, учтиво и мирољубиво.

Вежбати све наведене ставке није једноставно, поготово ако многима не долазе природно. Уз редовну примену промене у перспективи и односу с другима, толеранција и друштвена свест се подижу, а самим тим и социјална интелигенција ће бити унапређена.

image
VV inauguration
banner