Магазин

Како ''искључити мозак'' на крају радног дана

Након завршетка радног времена, многима је и даље тешко да се одвоје од професионалног света. ''Искључивање'' може бити веома корисно за ментално здравље и прављење неопходне паузе пред следећи дан у недељи. Једноставне навике у току дана могу помоћи у брзом опуштању после обављених задатака.
Како ''искључити мозак'' на крају радног дана© Pexels/Tima Miroshnichenko

Кључ продуктивности није само у дисциплини и пуном распореду, већ и у одмору. Константно размишљање о послу и обавезама брже доводи до ''бурнаута'', него до задовољавајућих резултата. Увођењем неколико једноставник навика за слободне сате након радног времена ће помоћи у опуштању за крај дана, али и спремити мозак за следеће изазове. 

Растајање са пословним даном

Гашење апликација за рад и рачунара, затварање врата канцеларије иза себе на крају радног дана и сличне радње могу бити врста менталног ''опроштаја'' од посла. Након тако малог, али значајног тренутка, следећа фаза дана може да почне. Велики узрок стреса за савременог човека је размишљање о послу изван радног времена. Постоје случајеви у којима је то неопходно, али многима може постати навика која подсвесно проузрокује стрес. Када је могуће, најбоље је угасити све нотификације везане за посао када дође време за одмарање.

Музика за опуштање или разгибавање

Добро је имати одабрану песму која ће бити ''прелаз'' из радног у лежерно стање. Може бити потпуно опуштајућа или песма која значајно подиже расположење. Дан не мора да се заврши само када је посао готов и издвајање позитивне енергије за приватно време је корисно за ментално здравље. Омиљена песма може помоћи у томе и зато је добро имати спремну музику након претходно наведеног ''опроштаја''.

Одећа игра улогу

Без обзира да ли је кодекс облачења на радном месту строг или не, свако има одређену пословну ''униформу''. Остати у истој одећи након посла може подсвесно утицати на размишљање и понашање. Мозак ће бити активан и ишчекивати следећи задатак, што само ствара ментални притисак у тренутку за одмор. Такође, разлика у удобности је значајна - пресвлачење у одевне предмете који су угодни, мекши и у којима се лакше креће, ће тело навести на опуштање и лежерније држање.

Без разговора о послу

Понекада је тешко наћи теме за разговор одмах након посла, па је очекивано да сви разговори крену у том правцу. Ипак, то може бити један од узрока стреса, чак и када су разговори позитивни. Понекада је добро потпуно обуставити било који разговор везан за посао након што је радно време завршено. Концентрисање на друге ствари у свакодневном животу ће ''ресетовати'' мозак и биће лакше одвојити се од професионалних обавеза и мисли.

Забава за крај дана

Када год је могуће, било би добро имати хобије којима се може посветити време и енергија након посла. Било да је креативна радионица, теретана, читање, кување -све што је занимљиво а нема уске везе са занимањем, позитивно утиче на ментално здравље. Концентрација на радње ван пословних обавеза ће помоћи у опуштању, али и даљој продуктивности за надолазеће дане. Одмор и забава нису само ''награде'', већ значајни фактори у одржавању добре воље, менталне снаге и спремности за следеће изазове које доноси пословни свет.

image