Магазин

Главобоље заједничког живота - Свађе око намештаја, тоалет папира и прљавих судова

Да ли је за брачну и партнерску срећу важно да се постигне апсолутни договор око сваке и најмање ситнице у кући?Или су ове ситнице заправо "крупнице" и представљају камен спотицања многих парова коју су тек кренули у заједнички живот?
Главобоље заједничког живота - Свађе око намештаја, тоалет папира и прљавих судова© freepik/wayhomestudio

Живот са емотивним партнером може бити предиван. Увек можете заједно гледати омиљену серију, провести цео викенд у пиџами, дочекати досадне чланове фамилије са савезником на својој страни. Али да би успео овај заједнички живот, требало би превазићи неке напорне детаље.

Ово су нека искуства парова током започињања заједничког живота, које је пренео "Вашингтон пост".

Ах, љубав и све те "крупнице"

"Када смо се муж и ја преселили у Лондон са децом, требао нам је намештај за опремање новог дома. Једног дана стигло нам је на адресу аутетнтично буре "Гинис" пива направљено од храста (које је муж наручио, а заборавио да помене). Мислио је да би било одлична наткасна уз брачни кревет. Када сам му рекла да га врати, рекао је да не жели. Срећом, бачва је смрдела на пиће, па ју је након неколико дана смрдења у кући, муж пребацио у двориште. И даље желим да је се решим", каже за магазин Еми Радон из Лондона.

"Највећа свађа у нашем браку је била око затварања фиока и висећих делова у кухињи. Мој супруг никада не затвори ни фиоке ни врата до краја, што омогућава комадићима хране, мрвицама, када се припрема оброк да уђу у све делове инвентара. Један дан сам се изнервирала и отворила све полице, фиоке и врата. Супруг је рекао 'Ок. Имаш моју пажњу' и тако је започео велики кухињски самит 2013. у нашој кући", дели своје искуство Кети из Спринфилда.

"Мислим да је једна од највећих свађа коју смо муж и ја имали икада она око светла! Када изађем из просторије, он аутоматски искључује светла замном, иако ћу се ја вратити за два минута. Мени светло помаже да се боље осећам, посебно када је напољу тмуран и облачан дан и то му нон стоп говорим. И поред тога, он наставља да ради исту ствар а ја настављам да му објашњавам. Исрпљујуће је", каже Кетрин која сада има 65, а са мужем је од своје тридесете године.

Кад је прање судова ратно стање

Колико дуго може да траје драма око судова, то зна свако је живео са цимерима/цимеркама у својим студентским данима или са партнером који не зна да нико за њим/њом неће прати. Такво искуство има Дени Бернард из Њујорка. Иако поносно носи својих 68, каже да никада није била неки љубитељ прања судова, срећом ни њен супруг, па им пуна судопера никада није правила проблем у комуникацији. Две одвојене судопере служиле су им да свако ставља своје судове искоришћене у "свој део судопере", све док..."Све док неко од нас није узео последњу велику чашу за ђус. С обзиром да се нико не сећа ко је искористио последњу чашу, ми смо је једно другом пребацивали из судопере у судоперу. Толико смо били обоје тврдоглави и упорни, да се након неколико недеља појавила црна буђ на чаши, а ја сам је на крају бацила у канту." 

Ништа боље не пролазе ни парови који имају машине за прање судова. Неки се свађају ко ће да испразни машину, други ко ће да је напуни овај пут. Један пар из Минеаполиса, провео је много времена смишљајући стратегију када је најбоље укључити машину за судове "Био сам шокиран да смо успели да проведемо толико времена причајући о толико тривијалној ствари као што је машина за судове! Али дошли смо до круцијалних закључака - нема бављења прањем и машином одмах након јела, јер је то време за породицу (предлог моје жене), али чим деца легну у кревет, машина мора да се напуни и судови среде (како бисмо одмах завршили са том обавезом, што је била моја идеја) и најважније од свега све то радимо заједно", објашњава како су прошли "преговори" око машине за судове Тео Шулс.

Уколико сте и помислили да је ово било губљење времена, само знајте да постоје парови који се препиру око правилног пуњења машине! "Супруг и ја смо водили битку без краја око испирања судова пре убацивања у машину. Знам да су машине направљене да оперу сву прљавштину, али сви ти делићи хране који остану задржавају се на филтеру. Јежим се при помисли да морам филтер да чистим рукама, то масно, хладно, прљаво...и лакше ми је да одмах све пре прања исперем. Иако зна да ми је мука од тог филтера, сваки пут је то била моја обавеза. Када ме је супруг ухватио како испирам судове које је он већ поређао у машину, рекао је да ће он очистити филтер. То је био први и последњи пут да је он очистио филтер али и последњи пут да није испирао судове пре стављања у машину. И живели смо срећно и задовољно",  дели своје искуство Линзи из Тенесија.

А један пар је отишао најдаље, вишегодишња свађа око правилног окретања есцајга у машини за прање - "Ја их ставим тако да је дршка доле, а супруг обрнуто. Толико нас је то међусобно нервирало, да смо када оно друго не гледа, окретали есцајг како мислимо да би требало да стоји", каже госпођа Белер из Чикага.

"Срећом, партнер и ја немамо велиих свађа, али машина за прање судова ме излуђује! Шест година му говорим да макар потопи судове после јела, не, он оставља да се осуше, скоре и мрзи га да макар извади чисте судове из машине пре него што кренемо на посао. Чистим за собом и за нашим петогодишњим сином, и уопште ми није јасно да одрасла особа од 41 године не уме и не чисти за собом!" – Меган Колорадо.

Никада застарела питања заједничког тоалета

А неке размирице парова изгледа да никада не застаревају. Ту је и чувена "усамљена", истрошена ролна папира која стоји на држачу за тоалет папир и чека наредну особу која ће је променити, или два листa папира са лепком залепљена на ролни, која никоме не могу послужити, али се и не баца. Нели из Аризоне нервира се због једне од свакодневних купатилских навика већине мушкараца "Мој дечко одбија да затвори ВЦ шољу. Хеј, тај поклопац је ту са разлогом!

А како је то код нас

У Србији се парови највише свађају око поделе посла. Дуговековна подела у којој у женске послове спада чишћење куће, и даље је актуелна код неких партнера. Највеће свађе су због остављања празних тетрапака од млека или флаше од сока у фрижидеру и других празних амбалажа. Остављање мушких чарапа свуда по кући као и неиспражњене пепељаре, већ спадају у стандардне ставри око којих се парови у Србији свађају.

image
VV inauguration
banner