Магазин

Дан заштитника отаџбине - Дан мушкараца у Русији

Као што се 8. марта прославља празник свих жена, тако се и 23. фебруара у Русији и државама бившег Совјетског Савеза прославља дан заштитника отаџбине који се још зове и дан мушкараца. Од чега је потекла ова традиција, како се прославља и због чега се у народу назива још и "даном чарапа"?
Дан заштитника отаџбине - Дан мушкараца у Русији© prinstcreen youtube/Поделки от Татьяны

Без обзира на то што се међународни дан мушкараца у целом свету званично обележава 19. новембра, руска традиција налаже другачије - због тога се Дан Заштитника Отаџбине, празник посвећен свим мушкарцима (али и женама војницима), празнује 23. фебруара. Иако је кроз руску историју прослављање заштитника отаџбине одувек имало велики значај, будући да је још у времена Петра I, 1698. године постојао орден за награђивање за војничке подвиге направљен у част светог Андреја Првозваног, сматра се да је овај празник утемељен тек 23. фебруара 1918. године, у знак сећања на битке под Нарвом и Псковом.

Према дугогодишњој традицији, 23. фебруар је на територији читаве Русије, али и бивших чланица Совјетског Савеза, резервисан за културне манифестације у част оних који бране и који су бранили отаџбину: организују се приредбе за децу, концерти великих естрадних уметника, изложбе и пројекције филмова из доба СССР. Мушкарцима се празник честита уз здравицу "За мушкарце", а оним најближим се обавезно купује и неки симболичан поклон, често и цвеће.

"Дан мушкараца" или "дан чарапа"

У претходном веку, под појмом "симболичан поклон" подразумевали су се сувенири у виду минијатура оружја или војне технике, док данас, у свету модерних технологија, мушкарци највише прижељкују поклоне попут геџет". Наравно, нико од нас не добије на поклон баш увек оно што хоће, па се тако међу најбаналнијим поклонима традиционално налазе и чарапе, доњи веш, купке и пене за бријање, а власници продавница често истичу да им пред овај празник продаја управо тих артикала порасте вишекратно. Да је "дан чарапа" постао и својеврстан "мим" говоре и објаве на друштвеним мрежама са шаљивим коментарима и мушкарцима који са поносом држе пар чарапа, а локални произвођачи из године у годину утркују се који ће да направи оригиналније паковање или аранжман: тако се у продаји могу пронаћи "председничке чарапе", "чарапе за бруталне мушкарце", као и торте са натписом "Или си можда желео чарапе?"

Занимљивости везане за 23. фебруар:

  • 23. фебруар са правом се назива "осмим мартом за мушкарце" - по старом календару 8. март и јесте 23. фебруара.
  • Празник се честита и свим женама војницима, иако се традиционално прославља као "дан мушкараца".
  • Сасвим неочекивано, овај празник се прославља и у Великој Британији.
  • 1938. године пуштена је у употребу кованица "Заштитник Отаџбине", као први поклон за тај празник.
  • На нивоу државног празника овај дан се обележава тек од 2002. године - руски председник Владимир Путин издао наредбу да се празник прославља нерадно.
image