Магазин

Најпознатије руске закуске уз вотку

Након што заврше ручак са медведима, Руси пију вотку, а чувени Достојевски је конзумирао чак и уз доручак. Шалу на страну, традиција окупљања око чашице добре руске вотке, уз разговоре и песму, позната је широм света, а оно што одликује Русе када су у питању овакве седељке јесте разноврсност и креативност у сервирању закуски - јер не ваља да се пије на празан стомак.
Најпознатије руске закуске уз вотку© freepik/master1305

Неписано правило које важи јесте да се јака алкохолна пића обавезно "подмазују" јаком, масном храном, па стога ни вотка није изузетак. Уз чашицу, две јаке, руске вотке, иде све - од рибе (усољене, димљене или сушене), преко хлеба и сала (сланине) и обавезних киселих краставчића, па све до плодова мора и кавијара. Које су то традиционалне закуске без којих не може да прође ни једно окупљање породице или пријатеља?

Риба

У уљу, у павлаци, димљена или усољена - у сваком облику, риба је универзална намирница која савршено може да се уклопи са вотком, без обзира на то да ли је у питању популарна "сељодка" (харинга) или лосос. Са рибом се можда чак и највише може експериментисати: листићи рибе са колутовима лука и мало уља преко, у виду различитих домаћих паштета, или рецимо канапеа - риба је радо виђена на руској трпези. Уз већину закуски обавезно се служи и ражани или бородински хлеб.

Плодови мора

Иако ћете у Русији чешће на столу видети киселе краставчиће него плодове мора и егзотику тог типа (наравно, када су опуштене седељке у питању), гурмани предлажу да се без обзира на предрасуде, да шанса и морским плодовима: шкампи, месо крабе и лигње могу бити одличан пар цитрусним воткама, као што је вотка са укусом поморанџе или грејпфрута. Када је у питању начин припреме, једини фактор који у томе игра улогу јесте време које домаћин има у резерви: они који имају мало времена до доласка гостију, једноставно их маринирају у пикантном сосу и сервирају тако (наравно, уз хлеб), док они креативни, са вишком времена, радије бирају захтевније рецепте, попут коктела од морских плодова.

Месо

Једна од бољих закуски јесте месо, јер шта може пружити већи осећај ситости од њега? Свињетина, говедина, јагњетина, шта год да домаћин одабере, неће погрешити! За оне истанчаног укуса једна од најпопуларнијих комбинација јесте вотка са ванилом и ћуреће или месо зеца, на грилу или у рерни, запечено са поврћем. Када су у питању деликатеси од меса - ни једна седељка не пролази без "сала" (сланине), разних врста кобасица, панчете и димљеног меса, које се једноставно служе на овалу уз киселе краставчиће или конзервисани парадајз.

"Сољеније" (руска туршија)

Иако се појмови руске и српске туршије доста разликују по начину припреме, па самим тим и по укусу, туршија је посебан вид уметности када је руска кухиња у питању, а ни једна седељка, па ни веће славље или ручак за чланове породице и пријатеље једноставно се не може замислити без руске туршије. Кисели купус, конзервисани парадајз, кисели краставчићи из бурета - униврзалне су закуске којима се "гаси" јака руска вотка, а често се служе засебно као закуска, иако се могу послужити и уз месо или додатак кромпиру. Ипак, мишљења су подељена када су у питању усољене печурке a поједини тврде да су онe исувише "јакe", те да у комбинацији са вотком гарантовано изазивају мамурлук и осећај надутости у стомаку наредног јутра.

Кавијар

Каква би то руска трпеза била без кавијара, заштитног знака Русије? Никаква, наравно, зато се комбиновање кавијара са вотком сматра неком врстом класике. Послужена у чинијици засебно, на маленим брускетима намазаним са мало путера или у виду корпица, кавијар је неизоставни део скоро сваке седељке. Занимљиво је да се у Русији често служи и са палачинкама. Ипак, иако се савршено уклапају, сутрадан је главобоља неизбежна.

 

image