Магазин

Жене у Србији годишње проведу месец дана радећи неплаћене послове - кување и чишћење

Истраживање које је крајем јануара спровео Републички завод за статистику (РЗС), показало је да особе женског пола сваког дана у просеку, у неплаћеним пословима проведу готово два сата више него мушкарци. Без обзира на то да ли су запослене или не, највећи део свог слободног времена проводе у припремању оброка - сат и по времена, док се мушкарци кухињом баве десет минута дневно.
Жене у Србији годишње проведу месец дана радећи неплаћене послове - кување и чишћење© freepik/macrovector

Како наводе истраживачи из Националност статистичког завода, главни циљ овог истраживања, био је да се добију информације о томе како грађани Србије проводе дан. Истраживање је спроведено тако што су чланови домаћинства старости 15 и више година, у дневник уносили активности које су обављали, као и када и колико су времена провели у наведеним активностима.

Под плаћеним пословима, подразумева се време проведено на послу, паузи за ручак и путовању на посао и са посла, као и све друге активности које се односе на посао. Неплаћени послови су кување, чишћење куће, прање и пеглање веша, поправке у домаћинству, куповина, брига о деци и одраслима.

Према истраживању, 33 посто жена ради плаћене послове, док то исто чини 48 посто мушкараца. Потпуно другачији подаци добијени су за неплаћене послове које чак 93 посто жена обавља, насупрот 77 посто мушкараца.

За прање веша и пеглање жене потроше сат и по времена, док се мушкарци овим баве само минут. Жене у просеку проведу и двоструко више времена од мушкараца бавећи се децом, 38 наспрам 17 минута. Поред тога, жене се двоструко више баве и бригом о старијим члановима породице. Једина активност којом се мушкарци баве више од жена су поправке и реновирање куће, баштованство и брига о кућним љубимцима, и то 45 минута дневно, док жене у овим пословима проведу свега 14 минута на дневном нивоу.

У свету су рађена истраживања која су желела да испитају колико мајке проводе времена у неплаћеним пословима. Резултати истраживања показују да жене, које су маме, раде 98 сати недељно. Једно такво истраживање је спроведено у САД, и пратило је 2.000 мама, којима је дан прочињао у 6.25 изјутра, а завршавао се у просеку око 20.31 увече. Дошло се до закључка да маме имају четрнаестчасовно радно време плус радни викенд. 

image