Магазин

Како сезонски вируси утичу на трудноћу

У сезони вируса, али и још увек актуелног ковид вируса, трудноћа као специфично стање захтева и другачији приступ. Када отићи код лекара и како разликовати обичну прехладу од грипа
Како сезонски вируси утичу на трудноћу© pixabay/StockSnap

У првих 12 недеља трудноће, убрзано се развија плод, пре свега срце, прсти, мозак а вирусне инфекције било ког типа које мама може добити, могу угрозити правилан развој бебе. Како знати да ли је у питању вирус или је само прехлада у питању?

У многим случајевима, оно што људи називају обичном прехладом, заправо су разноврсни сезонски вируси. Ови вируси могу бити више или мање агресивни што се може објаснити кроз развој болести, објашњава гинеколог Елена Младова, а преноси портал "Буро247":

-  Уколико температура не прелази 38. подељак топлометра, постоји цурење носа, бол у грлу, кашаљ, реч је о респираторној инфекцији (прехлада).

- Када је температура тела изнад 38 степени, присутан је кратак дах, главобоља, бол у костима и зглобовима, у питању је озбиљна респираторна инфекција. Највероватније је узроци могу бити вируси грипа.

- Ако после седам дана телесна температура не пада или поново расте, а симптоми болести се погоршавају, говоримо о компликованом току болести.

За сваку од ове три варијанте болести постоји протокол лечења, међутим у трудноћи овај задатак се компликује. A шта се дешава уколико је жена имала вирус непосредно пре трудноће? Од момента зачећа па до тренутка када жена сазна за трудноћу, обично прођу две недеље. Уколико се жена прехладила и сумња да је затруднела, треба да буде опрезна, јер је већина лекова контраиндикована у првом тромесечју трудноће.

У идеалном случају, чак и са благим током болести, потребно је разговарати о избору лекова са лекаром, а "самолечење" ограничити на кућне лекове: чај, мед. У случају тешке респираторне инфекције неопходно је консултовати лекара, а лекара би требало информисати о могућој трудноћи, чак и ако још увек не постоје две цртице на тесту за трудноћу.

Грип током припреме за вантелесну оплодњу доводи до тога да се протокол заустави, стимулација јајних ћелија, пунктација или трансфер ембриона се заустављају. Наставак процеса је могућ тек након нормализације стања, укључујући и лабораторијске анализе, а не само физички преглед. Ако је трансфер већ завршен и жена је болесна, остаје само да се сачека. Нажалост, постоје докази да пацијенти који се опораве од вируса из групе коронавируса у року од две недеље након трансфера, имају мање шансе за успешну трудноћу.

"Чак и у фази планирања трудноће, вреди се вакцинисати против вируса грипа и коронавируса. Није доказано да ове вакцине изазивају неплодност. Обе вакцинације се могу обавити током трудноће, почев од другог тромесечја", каже гинеколог Елена Младова.

Зашто су труднице подложне инфекцијама

Тело труднице чини невероватну ствар - потискује имуни одговор како би фетус могао нормално да се развија. Нежељени ефекат овог феномена је подложност инфекцијама. Ризик од инфекције код труднице је много већи него код свих осталих. Проблем је што је већина лекова током трудноће, посебно у раним фазама, забрањена.

Дакле, вреди се заштитити од инфекција са истом пажњом као што се то радило у време пандемије:

- прати руке одмах након повратка кући
- ношење заштитне маске у јавности
- избегавати гужве

Шта учинити ако дође до инфекције

Зависи од природе болести. Ако је у питању обична прехлада, третман је најједноставнији: одмор, доста течности (могуће уз ђумбир, цитрусе и мед за ублажавање болова у грлу). Можда употреба неких капи за нос помогне, али само уз консултације са лекаром.

Самолечење је изричито забрањено у трудноћи, па чак и код најобичније прехладе треба отићи код лекара. Посебно се треба обратити лекару ако температура порасте изнад 37,7 степени, јер је хипертермија у раним фазама трудноће опасна за фетус и може довести до побачаја. Истовремено, нису дозвољени сви антипиретички лекови (лекови за снижавање температуре).

Дуго се веровало да се труднице ретко озбиљно разболе уколико се инфицирају корона вирусом и да пролазе са благим симптомима, али каснија је статистика то оповргла. Труднице обољевају једнако као и други, а ризик од хоспитализације је већи у односу на друге жене истог доба. У ризику су гојазне жене, са дијабетесом и хроничним обољењима срца, бубрега и плућа, као и пацијенти старији од 35 година.

Добра вест је да нема поузданих доказа да вирус грипа пролази кроз плаценту и доводи до инфекције фетуса. Истовремено, повећава се вероватноћа различитих компликација трудноће, као што су поремећени проток крви, бубрежни проблеми код мајке, ризик од побачаја или превременог порођаја.

Опасност код ковида је таква да стање може нагло прећи из стабилног у тешко. Због тога, при најмањој сумњи на корона вирус, потребно је да се трудница консултује са лекаром, прође све потребне тестове и не одбије хоспитализацију уколико се она саветује. Сада се већ зна на које показатеље (жене и фетуса) треба обратити пажњу и шта се ради у одређеним случајевима.

"Усуђујем се да претпоставим да је епидемија нове инфекције корона вирусом прошлост. Током пандемије, до 20 посто трудница доживело је нову инфекцију вирусом корона, али ова болест није имала изражено негативно дејство на бебу и мајку. Најважније у таквој ситуацији је никако се не самолечити, већ се јавити лекару", закључује докторка Младова.

image