Магазин

Како препознати да ли је критика заиста конструктивна

Конструктивну критику прати низ вредности као што су, између осталих, поштовање, поштење, љубазност и једноставност. Требало би да буде радо прихваћена, јер помаже у унапређивању личности, гради карактер и увек је добро чути туђе мишљење, било да је у питању посао или приватан живот. Ипак, постоје и критике које не би требало схватити као позитиван савет.
Како препознати да ли је критика заиста конструктивна© Pexels/SHVETS production

Конструктивна критика је пресуда која се доноси темељно и с поштовањем према другој особи, како би се пружила помоћ или позитивна визија у погледу одређене околности. Оваква критика је велики део процеса учења и развијања и важно је бити свестан сопствених недостатака. Прихватати туђе мишљење је добар начин за вежбање самодисциплине и скромности, јер су оне две велике ставке на путу до успеха и решавања проблема.

Међутим, да ли је баш свака критика конструктивна или је у питању нешто друго? У тренуцима када дође до инстиктивно негативне реакције на критику и премишљању о њеном значењу, могуће је да није проблем у нама, већ у двосмисленом ''савету'', односно о "деструктивној критици". Необјашњиво непријатне емоције након примљене критике могу указивати да оне нису добронамерне и искрене.

Негативна мишљења, љубоморне опаске и чак увредљиви коментари се могу лажно назвати ''пријатељским саветом'' и ''конструктивним предлогом''. Постоји неколико начина за анализирање ситуације и прерознавање овог типа пасивне-агресије:

Површна перспектива

Пре прихватања савета и критике, важно је знати да ли је особа заиста добро упућена у тему. Да ли је имала искуства са таквим проблемом? Да ли је заиста обратила пажњу на проблем око којег удељује савет? Да ли је увидела сва могућа решења, перспективе и контекст? У случају да је критика веома површна и недовољно информативна, можда није довољно солидна и искрена.

Искуство и кредибилитет

Не би требало строго издвајати људе по њиховим искуствима, али понекада је неопходно за упијање најкориснијих информација. На пример, ако савет долази од некога из исте струке, са много више искуства, онда је добро послушати њихову перспективу. Наравно, постоје изузеци, али прави професионалци удељују критику на разумљив начин. Такви појединци су често поштовани, па чак и оштра критика има добру намеру и неће проузроковати негативне емоције.

С друге стране, они који немају много успеха или искуства у истом пољу, могу уделити ''критику'' која нема довољно утемељено објашњење. У таквом савету се може крити љубомора и пројекција сопствених несигурности, чак и несвесно. Тада је важно подсетити се ауторитета такве особе, као и да ли би примењивање њиховог предлога заиста било продуктивно. Чак и када је добронамерно, прихватање савета од особе која није на позицији у којој себе желимо видети једнога дана можда није најбољи избор. Не би било добро олако примити савет о штедњи новца од особе која је увек у дуговима, или предлог везан за љубавни живот од особе које никада нема среће у емотивним везама. 

Љубомора

Када је у питању завист или љубомора, критика може чак бити и злонамерна и више деловати као осуђивање и омаложавање, пре него конструктиван савет који треба бити од помоћи. Сталожена и адекватна процена међуљудског односа, атмосфере, тона говора и самих речи је веома важна како би се дошло до ''правог значења'' иза могуће фасаде. Важно је веровати другима и прихватити њихова мишљења, али исто тако је потребно имати и "резерву" и развијену социјалну интелигенцију. Ако је у питању особа са којом однос није веома позитиван, да ли је паметно примити њихов савет без икаквог премишљања? Није потребно ићи у крајности и сматрати да је свака конкуренција непријатељ, али бити свестан односа са другима и како нас они доживљавају је веома важна вештина за успех. 

Најбољи начин да се носите са критицизмом који у себи носи истину је да на њега гледате као на важан сет информација који вам могу помоћи да научите нешто о себи. Такође, подсетите себе да је конструктивна критика упућена на само један аспект вашег понашања а не на вас као особу у целини.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner