Магазин

Зашто не би требало да делите љубавни живот по друштвеним мрежама

Да ли баш свако мора да зна интимне делове туђе емотивне везе? Развој друштвених мрежа је довео до све чешћег дељења срећних или тужних тренутака с другима, али да ли постоје одређене "невидљиве границе"?
Зашто не би требало да делите љубавни живот по друштвеним мрежама© Pexels/Thirdman

Објављивање фотографија или видео снимака у којем многи желе да прикажу своју емотивну везу је многима и једина сврха коришћења друштвених мрежа. Скоро свако је видео или поставио сличан садржај, уз који је додат дирљив опис и дигитално, јавно изјављивање љубави.

Постоје многи разлози зашто људи желе да деле свој емотивни живот, а најчешће су позитивни, из жеље да деле своју срећу са другима. Ипак, објављивање партнера и откривање многих интимних тренутака заправо има ризик по здравље и сигурност љубавне везе.  

Није потребно потпуно скривати партнера од других, али можда је добро поразмислити који је заправо циљ објављивања интимних детаља везе. Да ли постоје проблеми у односу, па позитивна и симпатична објава на Инстаграму помаже у стварању илузије савршенства, или је у питању несигурност и тражење валидације спољашњег света? Ако изгледамо добро на фотографији и добијамо позитивне коментаре, онда сигурно имамо сјајну везу, зар не?

Након дефинисања правог повода за дељење интиме на друштвеним мрежама, постоји још неколико фактора зашто је можда боље очувати приватност у љубавној вези. Осим личног мишљења, важно је разговарати с партнером и сазнати да ли се слаже са приказивањем заједничких момената стотинама или чак хиљадама људи на одређеној платформи. Још увек не постоји јасан бонтон за коришћење друштвених мрежа и због тога је важно знати став вољене особе и доћи до компромиса.

Поштовање је велика ставка када је у питању љубав. Да ли је прикладно да емотивне ситуације и разговори са партнером постану јавни? Иако већина људи неће превише размишљати о томе, постепено се може нарушити вредност таквог тренутка. У екстремнијим случајевима, може доћи и до озбиљних проблема са поверењем, јер се губи осећај приватности и сигурности из страха да ће сваки специјални тренутак завршити само као још једна Инстаграм фотографија.

Бити присутан и уживати у сваком догађају са вољеном особом, уместо размишљати како показати тај тренутка другима, сигурно ће унапредити квалитет времена проведеног заједно и очврснути везу.

Још једна ставка која може негативно да утиче на однос, а то су други људи, то јест туђи коментари, утисци, мишљења, трачеви...Иако не би требало придавати велику пажњу туђим реакцијама на сопствени емотивни живот, дељење са јавношћу увек подразумева такву врсту "жртвовања мира". Иако неколико негативних коментара не може упропастити везу, временом се негативна енергија може накупити и створити притисак. Одједном ће постати важније да однос споља, то јест на дигиталним платформама, делује савршено, уместо да пажња буде потпуно усмерена ка реалном животу и драгој особи.

Чак и поред напора за приказивање најбоље верзије свог љубавног живота онлајн, увек ће постојати негативно мишљење. Није могуће удовољити свима и такав начин размишљања треба потпуно избегавати, поготово када су у питању емоције.

Осим дељења срећних тренутака, објаве о тренутној свађи и сличним изазовима у вези могу знатно оштетити поверење и однос. Као и са добрим, није потребно делити и све лоше тренутке. Ако је заиста неопходно тражење спољне помоћи око љубавног односа, најбоље је да то буде поверљив пријатељ и разговор "лицем у лице". Најбоље је вежбати директну комуникацију са партнером, уместо делити емотивне потешкоће са људима онлајн, којима, у већини случајева, није стало до туђих љубавних проблема.

Како би партнерски однос опстао, неопходно је имати јасно одређене границе међусобног поштовања, али и познавати жеље партнера када је у питању дигитални свет.

image