Магазин

Да ли се секс рачуна као вежбање или је то само мит

Колико је сексуални однос физички интензиван и да ли троши једнако калорија као џогирање, или је више као лагана шетња? Може ли изазвати срчани удар? Да ли су тренери у праву када забрањују односе пре великих такмичења? Одговор на ова питања дају научници у својим истраживањима.
Да ли се секс рачуна као вежбање или је то само мит© pixabay/roxanawilliams1920

Најчешће постављано питање - да ли је секс физичка активност слична вежбању - напокон добија научни одговор.

Како би одговорили на ово питање, научници са Универзитета у Шпанији, су прикупили све познате студије о сексуалним односима до сада, а којих нема много. Разлог малог броја студија је тај што је сексуално понашање тешко испитати, пре свега због питања етике, политике, али пре свега из пристојности.

Истраживања су највише испитивала парове који су у брачној заједници, хетеросексуални, у дужој вези. Испитаници су долазили у лабораторију како би одговарали на питаља о свом сексуалном животу. Неки парови су током сексуалних односа имали мониторе за праћење рада срца, док су други снимани током односа дa би се анализирали њихови покрети. И поред многих ограничења у испитивању сексуалних карактеристика парова, шпански научници су нашли неке обрасце. 

Секс се рачуна као умерена вежба

Најочигледније је да сексуални однос доводи до повећаног пулса и да сагорева калорије. У истраживањима током којих су испитаници носили мераче пулса, забележено је да се мушкарцима пулс кретао између 90 и 130 откуцаја у минуту, а највише се кретао између 145 и 170. У односу на пулс мушкараца, женама је пулс увек имао ниже вредности од мушкараца. 

Просечна потрошња калорија током односа је варирала у зависности од положаја, пола али и од тога да ли су испитаници били у свом дому или у лабораторији. У једној од студија процењено је да испитаници потроше око 130 калорија, док је у другим студијама потрошња калорија за мушкарце била 101 калорију, а за жене 69 калорија. 

"Ови резултати показују да је сексуална активност умерено или чак јаче захтевна физички", каже Хозе Мухор, професор који је предводио обједињено истраживање у Шпанији. Бројке које су истраживачи добили поклапају се са онима које се добијају приликом трчања, осим раста пулса који се код џогирања не јавља.

Што се тиче дужине трајања сексуалнух односа, то је варирало од 32 минута код младих здравих парова, до 19 минута код парова који су имали нека здравствена обољења, најчешће кардиоваскуларна. И управо је питање проблема са радом срца или повишен притисак чести узрок размишљања да током секса може стати срце. 

Занимљива студија из 2022. године је испитала колико има жртава изненадног застоја срца у року од сат времена након сексуалних односа. Проучавали су се подаци из Лондона, а од 6.847 срчаних застоја, само 17 се десило након сексуалног чина. Од њих 17, чак 6 су биле млађе жене, док су у просеку страдали тридесетосмогодишњи мушкарци.

Слична испитивања су обављена и у Паризу, а у периоду између 2011. и 2016. године: од застоја срца током сексуланог односа, преминуло је 17 особа. У овом периоду већином су умирали педесетогодишњи мушкарци. Занимљиво је да је у истом периоду од последице физичке активности, вежбања, преминуло 229 особа.

Резултати ових налаза су доказали да је срчани застој током секса или као последица секса редак, па због тога сексуалне активности не треба посматрати као ризичне.

Још једно од питања које је мучило пре свега врхунске спортисте, је колико утиче сексуланих однос на спортска такмичења и резултате. Истраживања су открила да сексуална активност, у периоду од пола сата до сат времена пре такмичења, не утиче на аеробну кондицију, мишићно-скелетну издржљивост или снагу. Ово су показали обједињени резултати из девет студија, које су укључивале 133 особе - скоро сви испитаници су били мушкарци, који су имали секс неколико сати пре неке врсте физичког теста. Занимљиво је да, као што се нису погоршали резултате теста, тако се нису ни побољшале физичке перформансе. С тога су се научници сложили да не би требало промовисати или избегавати сексуалне односе пре такмичења.

Добробит физичких вежби показао се важним и у овој области живота, а то је опет показала наука. Истраживањем из 2019. године које је обухватало преко 6.000 испитанаика, мушкараца и жена, који су вежбали, доказало се да су физички активни људи имали мању вероватноћу да ће добити неку еректилну дисфункцију.

 

 

image