Магазин

Како би изгледао центар Москве да је "архитекта" вештачка интелигенција

Колико сте се само пута запитали како би неки град изгледао у будућности? Запослени Музеја транспорта Москве отишли су корак даљe и уместо да само маштају о изгледу централног дела Москве послужили се чарима вештачке интелигенције, која им је итекако помогла. Како би то центар Москве изгледао 2122. године када би главни архитекта задужен за њен изглед био алгоритам?
Како би изгледао центар Москве да је "архитекта"  вештачка интелигенција© canva/metamorworks

Платформа заснована на вештачкој интелигенцији, која се данас све више и више користи и у креативним индустријама, генерисала је изглед централних делова Москве у будућности а добијени резултати толико су занимљиви да би и заиста могли послужити као прототип за даље реконструкције. Које су то измене и шта од новитета би могли очекивати становници будућности?

Једна од највећих измена у инфраструктури Москве било би уклањање Трећег транспортног прстена и свих осталих крупних магистралних путева са површине земље - они би се "преселили" под земљу, а на местима којих би се уредили бројни паркови и пешачке зоне.

Уколико се питате где под земљу, када је тамо метро, одговор је очигледан: вештачка интелигенција осмислила је да се постојећи метро у потпуности модификује. Станице и платформе метроа каквим га данас знамо оптимизоваће се за транспорт робота и путника на сопственим електричним возилима, а постојећа "Међународна" станица метроа постаће "Међупланетарна", будући да ће на њој бити и улаз у космички лифт.

Друга велика измена била би пренамена и потпуна реконструкција Дорогомировског моста, који ће у будућности бити изграђен од искључиво композитних материјала уз помоћ 3Д штампача, и који ће уместо саобраћајних трака имати посебан систем магнетне левитације намењен железничком саобраћају и компактне траке за роботизовану технику. У самој основи моста налазиће се и систем "роботранспорта" који ће вршити све услуге које данас врши пошта.

Измене неће заобићи ни познати пешачки мост који је уједно и трговачка зона, "Багратион", који ће се претворити у сервисну базу свих робота, али ни платформу "Камушки" која ће у наредном веку еволуирати у јединствени транспортни центар са сопственим инфраструктурним системом.

Једно је сигурно, АИ Москва представља "унапређену" зелену верзију једне од најлепших метропола света, а шта ће од овога бити реализовано и да ли ће и заиста 2122. године постојати лифт ка космосу остаје на неким наредним генерацијама.

image
VV inauguration
banner