Магазин

Модни бонтон: Одређује карактер и ствара добар утисак

Правила постоје и у свету моде, али не односе се само на одећу, већ и на комуникацију с другим људима и лични имиџ у друштву. Комплименти, савети, понашање на ревији и многи други елементи чине модни бонтон.
Модни бонтон: Одређује карактер и ствара добар утисак© Pexels/cottonbro studio

Бити особа са добрим стилом и пуно самопоуздања се не показује само кроз одевне предмете, већ и кроз сопствени став према другима. Правила понашања нису строге ставке које треба да контролишу појединца, већ помоћни кораци ка остављању доброг утисак и помагању другима.

Наочаре за сунце - где и када

Функционални и популарни аксесоар се носи у зависности од доба дана, али и места. Ношење наочара предвече, када сунце скоро потпуно зађе, може деловати необично (осим ако су наочаре веома стилизоване и делују само као модни детаљ). Такође, наочаре у затвореном простору понекада могу бити прикладне, али само на кратко, приликом одласка у продавницу, по кафу или током сличних, "брзих" активности.

Ипак, ако се дуже задржавамо у затвореном простору (ресторан, тржни центар) ношење наочара за сунце може бити непристојно. Асоцира на избегавање контакта очима, надменост и може одбијати друге људе.

Кашњење због дотеривања

У зависности од догађаја и друштва, кашњење може бити оправдано, поготово ако није претерано. Ипак, без обзира на потенцијално сјајну одевну комбинацију коју смо одабрали (и због које смо закаснили), некултура и кашњење ће засенити добар изглед.

Савет и помоћ

Ако неко има "модни" проблем који се може решити у року од неколико секунди (изрвнута крагна или етикета, крива кравата, упетљане огрлице...), онда је добро скренути им пажњу и помоћи. За случајеве које није могуће одмах решити (флеке, изгужван материјал, исцепан комад и сл.), онда је добро само дискретно споменути, у случају да друга особа није била свесна. У неким случајевима је у реду и потпуно игнорисати, како се друга страна не би осећала непријатно или постиђено.

Инспирација, не копирање

Различити стилови људи око нас могу утицати на нас. Када нас инспирише стил пријатеља или познаника, најбоље је користити њихов изглед као инспирацију, пре него купити идентичне ствари. Тражити сопствени имиџ по узору на друге је прихватљиво, али је важно имати сопствени идентитет и не преузимати елементе туђег изгледа без дозе оригиналности.

Искрен комплимент

Када нам се заиста допада шта друга особа носи, уделити кратак, али искрен комплимент може знатно побољшати расположење за тај дан. Позитивна интеракција са људима, чак иако су странци, може постати лепа успомена, а исто тако је важно примити комплимент на адекватан начин. Такође, увек је пристојно поделити где је одређен одевни предмет купљен, у случају да другу особу интересује.

Поштовање кодекса облачења на одређеним местима

Ако одређен објекат или догађај има јасно наведена кодекс облачења, онда је важно поштовати их и обући се у складу са правилима. Осим што показује добру друштвену интелигенцију, представља и поштовање према догађају и другим гостима.

Бонтон на ревији

Присуствовање ревијама јесте узбудљиво искуство и увек постоји жеља за снимањем, фотографисањем и објављивањем догађаја на друштвене мреже. Ипак, важно је подсетити се зашто се ревија одржава, а то је због одеће која се приказује. Концентрисање на моделе и дизајн испред себе показује поштовање према уметнику, као и целом догађају. Између осталог, увек ће постојати снимци и фотографије са ревија, тако да је некада најбоље потпуно уживати у тренутку.

Негативна мишљења држати за себе

Добро је уделити конструктивну критику веома блиским особама када је у питању одевање, са намером да скренемо пажњу на одећу која можда није најбољи избор, као и поделити савет и предложити заједничко модно истраживање.

Ипак, изуетно је важно познавати особу, како не би дошло до неспоразума или непријатне ситуације, јер неко ко није довољно близак може се увредити. Није потребно делити свако лично мишљење, поготово када из тога може настати конфликт - ако се некоме свиђа то што носи, није неопходно порушити им самопоуздање и расположење.

image