Магазин

Фитнес према менструалном циклусу

Одређивање дана тренинга и интензитет вежби према менструалном циклусу може бити стресно, али могуће је направити фитнес план према потребама тела и пронаћи добар баланс и не прескакати тренинге.
Фитнес према менструалном циклусу© Pexels/Anna Shvets

Физичка активност на месечном нивоу може бити врло другачија за жене, него за мушкарце. Постоје бројни фактори током женског циклуса који знатно утичу на расположење, снагу, ниво воде у телу, па самим тим и на квалитет и учесталост рекреације. Ипак, могуће је направити генерални план и прилагодити га свакој недељи циклуса:

Прва недеља - период менструације

Услед крварења и болова приликом грчења материце, многе жене желе да одморе своје тело и потпуно избегавају тренинг. Ипак, многи доктори препоручују физичку активност током менструације, јер може позитивно утицати на ментално и физичко здравље, а у неким случајевима може чак и ублажити болове. 

Пливање, вожња бициклом, лагани кардио и јога су неке од вежби које могу бити добре током "најтеже" фазе циклуса. На крају, најважније је пратити сопствени осећај и интуицију. Понекада, прилагођени тренинг може бити прави одоговор за умањење болова, а некада је најбоље одморити и сачекати неколико дана.

Друга недеља

Када крварење увелико престане, ниво естрогена и тестостерона расте и многе жене се осећају као да се враћају у "нормалу". Тада се повећава снага и издржљивост, тако да је могуће радити било коју врсту тренинга, од балета и трчања до дизања тегова и сличних вежби снаге.

Трећа недеља

Снага и издржљивост би требало да су и даље стабилне, тако да нема потребе за превеликим изменама фитнес режима. Ниво естрогена достиже врхунац у трећој недељи, али када крене да опада, могуће је осетити мањак енергије у односу на претходну недељу. Тада је важно слушати своје тело, како не би дошло до превише напорног тренинга који може бити исцрпљујућ или чак довести до повреде. У супротном, ако се жена осећа довољно одморно и спремно на тренинг, онда је у реду наставити.

Четврта недеља

Прогестерон достиже врхунац, али убрзо креће да опада (заједно са естрогеном) и јавља се предменструални синдром (ПМС). Долази до задржавања воде у телу (надутости), промене у расположењу, појачаног апетита, бола у грудима... Вежбање може бити нелагодно, али то не значи да би требало потпуно одустати.

Ако су издржљивост и снага и даље на добром нивоу, у реду је веровати својим способностима и наставити са рекреацијом. У случају да тренинг постаје захтеван, онда је добро прилагодити план и умањити стрес, али није препоручљиво потпуно обуставити вежбе, осим ако симптоми нису превише интензивни.

На крају, најважније је добро слушати своје тело и не постављати нереалне циљеве. Када дође до умора, безвољности и бола, онда је у реду обуставити тренинг на неколико дана. С друге стране, ако се осећамо добро и расположено за тренинг, чак и током прве недеље, онда је лагано вежбање препоручљиво и може имати многе бенефите. Ипак, и даље не би требало претеривати, како не би дошло до превеликог физичког (а самим тим и менталног) стреса.

image