Магазин

Која је цена природне лепоте

Индустрија лепоте, "бјути блогери" и савремени медији из дана у дан намећу младим девојкама и женама веома ригорозне стандарде лепоте који не само да оптерећују психу, већ и буџет. Колико просечно новца треба да издвоји жена у Србији на месечном нивоу уколико жели да буде негована?
Која је цена природне лепоте© canva/ Dean Drobot

Свуда у свету већ деценијама уназад брига о свом физичком изгледу је императив, а оваква култура последњих неколико година постепено је долазила и у Србију. . Оваква култура постепено је дошла и у Србију, а све више младих девојака и жена не жали новац када су у питању њихово тело, коса и лице. Колико је новца потребно просечној жени на месечном нивоу како би она била негована, и на шта тачно одлази новац:

"Просечно на месечном нивоу потрошим нешто више од 27.000 динара на "салонску" негу, од чега је дефинитивно највећи трошак (улагање) одлазак на ласерску епилацију целог тела - 18.000 динара. Затим, због посла којим се бавим често сам на терену, па кожа лица посебно трпи – једном месечно обавезно одрадим хигијенски третман лица који кошта између 4000 и 5000 динара, а ту су и маникир и педикир једном месечно, што је још 4500 динара", наводи Александра (30). "Све када се сабере звучи много, а са друге стране, све су то неке основне ствари како би моје тело и лице изгледали неговано. Овој цифри треба придодати и кућну негу, попут умивалица, тоника, серума и крема за лице, маске за косу, лосиона за тело, и слично."

Како нега лица и тела утичу на самопоуздање

Наше тело је наш храм, каже стара изрека, а оно шта у њега уносимо и на који начин га негујемо у великој мери утиче не само на опште физичко здравље, већ и на расположење и самопоуздање. Чиста и уредна коса, кожа лица, неговани нокти и тело просто су основа елементарног здравог самопоуздања. Управо због тога важно је да се однос према свом телу и његова нега не посматрају као бацање пара, већ као инвестиција - у добар осећај, лепоту и здравље.

"Одлазак на третман за мене није само питање неге, већ и менталног здравља - то је време које је посвећено само мени, без телефона, друштвених мрежа, мејлова са посла и свакодневних обавеза које се налазе на мојој листи", навела је Маша. "Такође, лични осећај да сам урадила нешто лепо за себе и коментари људи око мене како изгледам свежије, негованије и лепше, на моје самопоуздање утичу искључиво позитивно, тако да је таква врста неге за мене драгоцена."

 Третмани тела нису замена за здраву исхрану и тренинг

Популарно мишљење које влада међу припадницама лепшег пола јесте да одласци на третмане тела и антицелулит масаже  могу бити адекватна замена за здраву исхрану и редовну физичку активност, што наравно није тачно. Избалансирана исхрана пуна влакана, протеина и витамина, унос довољне количине течности у организам и редовни тренинзи (или нека друга физичка активност) требало би да буду основа здравог односа према свом телу, док третмани за затезање и обликовање тела представљају тек додатак на здрав начин живота, а никако не замену за њега.

Колико Рускиње потроше на негу

Рускиње важе за жене које, када су у питању нега и лепота, не праве компромисе, а новац потрошен на козметичке процедуре, третмане тела, вештачке нокте и трепавице сматрају инвестицијом у себе. Начин на који се односе према свом телу у великој мери обликован је културолошким и демографским параметрима: када је реч о културолошким – у доба Совјетског Савеза женска лепота није била "на цени", а скромност и трудољубље биле су основне вредности, док ако сагледамо чињеницу да на 1000 мушкараца данас у Русији има 1154 жене, борба за мушку пажњу постаје очигледна. "Недостатак љубави и пажње са мушке стране оне вешто компензују негом и улагањем у себе", сматра психолог Ирина Рижкова, и додаје "Данас, многе рускиње, на овај начин, уз помоћ неге, покушавају да заволе себе и побољшају своје самопоуздање".

Када су трошкови "одржавања" у питању, Рускиње предњаче у односу на Српкиње, те тако месечно потроше између 3000  и 6000 (од 35-70 евра) рубаља на кућну негу, док су за "салонску", спремне да издвоје и до 70.000 око рубаља (око 850 евра), укључујући одласке на третмане за обликовање и затезање тела, одласке код козметичара, ламинирање обрва, надоградњу трепавица и антиејџинг третмане.

image