Магазин

Седам магичних локација у Русији које испуњавају жеље

Да би нам се нека жеља испунила није довољно само да је јако пожелимо и правилно формулишемо - некада је потребно и мало чаролије. Златне рибице и Дух из лампе одавно су превазиђени, али зато места која имају своју магичну моћ нису. Која су то места у Русији која важе за чаробна?
Седам магичних локација у Русији које испуњавају жеље© Canva / MilanMarkovic

Да ли сте се некада запитали шта је то потребно да би се нека жеља испунила? Неки кажу да је потребно само истински пожелети, други сматрају да ће се жеља сигурно испунити уколико је замислимо оног момента када видимо звезду падалицу, а постоје и они који не желе да се "коцкају", па жеље замишљају по строгим правилима манифестовања (примењујући закон привлачности) у посебним местима. У Русији таквих места има много, а ми вам доносимо седам (јер 7 је магичан број) локација које у народу важе за чаробне, као и упутства како зажелети жељу да би се остварила.

Напруднаја кула на улазу у Новодевичи манастир

Магична кула која је позната и под називом Софијина кула налази се у Москви, са десне стране од улаза у Новодевичи манастир. Према легенди, заточена сестра Петра I, Софија, са ове куле скочила је због неузвраћене љубави, а након своје смрти добила посебне моћи које је користила да чини чуда и испуњава жеље.

Да би вам се жеља испунила, потребно је да кулу дотакнете левом руком (ово је могуће само уколико стојите са спољне стране манастира), три пута наглас изговорите своју жељу и замолите Софију да мало припомогне. Круже приче да је овај ритуал посебно делотворан када су у питању жеље које се тичу љубави и среће.

Чкаловске степенице

Једна од највећих атракција Њижњег Новгорода су Чкаловске степенице које испуњавају жеље. Додуше, да би вам се жеља испунила, потребно је да се малчице ознојите и попнете се до самог врха, ни мање ни више него – 560 степеника. Пењањем чаробним степеницама све лоше остављате у прошлости, а све оно о чему маштате симболично претварате у стварност. Као бонус, поред остварења жеље, добићете и нестваран поглед на цео град и реку Волгу, који се простиру са видиковца на врху степеништа.

Херсонеско звоно

За све посетиоце Крима, Херсонес Таврички незаобилазна је атракција не само због лепоте погледа, већ и због чаробног звона које сан претвара у јаву. Постоји веровање да се магична моћ крије у самој основи звона која се састоји од менгира – проводника космичке енергије. За испуњење жеље потребно је стати тик испод звона и наглас изговорити жељу. Ипак, уколико решите да посетите баш овај локалитет, наоружајте се стрпљењем – на стотине туриста овде чека свој ред да добије мало "магичне прашине".

Ротонда на Гороховој улици

Санкт Петербург је град магије – чаробни мостови, поларна светлост и беле ноћи само су неке од нестварних појава које посетиоце северне престонице остављају без даха. Ипак, то није све: градске приче које круже Санкт Петербургом кажу да у самом центру града постоји портал у паралелни универзум, али и бивши олтар масона, који се налази у чаробној кући којом је раније владао гроф Зубов. Данас кућу у Гороховој улици број 57 често посећују мистици, али и они који верују да је за испуњење жеље потребан и мали подстицај од стране "виших сила". Да би се жеља испунила, кажу да је довољно само да се стане у центар ротонде и наглас изговоре жеље, а они који се овога придржавају кажу да се оне остварују са готово стопроцентном вероватноћом.

Долмени у Купријановој клисури

Једно од најпосећенијих места Геленџика јесу долмени који се налазе у живописној Купријановој клисури и које прати магична репутација. Локално становништво и само је у чуду, будући да нико са сигурношћу не може рећи откуд су се појавиле ове необичне "грађевине", али тврде да је сваки од пет долмена одговоран за једну од животних сфера: љубав, здравље, благостање, таленат и срећу. Када сте формулисали жељу потребно је да приђете долмену који одговара жељи, гурнете у њега руку и замислите да сте жељу остварили.

Плави камен

Ко би рекао да један камен има моћ да испуњава жеље? Камен плаве боје који се налази на обали Плешчејева језера недалеко од Переславља-Залеског дефинитивно има. Његову чаробну моћ открили су још у 9. веку, када су се око њега изводили магични обреди, а од тада постао је једна од највећих атракција Јарославске области. Туристи са свих крајева земље и света долазе само да би га дотакли и замолили да помогне у остварењу жеља. Ипак, његова помоћ кошта – потребно је оставити новчић или бомбоницу, тек толико да он "одобровољи", а за гарантован успех и остварење жеље кажу да је потребно и везати неку трачицу за дрво покрај камена.

Рт Љубави

Као што и само име каже, рт Љубави чини чуда на емотивном плану, па тако они који желе да сретну љубав свог живота и оснују породицу хрле баш на ово место. Иначе, сматра се да је леви део полуострва мушки, а десни женски, па тако парови који маштају о принови, жељу замишљају на одговарајућем делу – уколико желе мушко дете на левој страни, а уколико маштају о девојчици – на десној. Како би се "магични духови" умилостивили увек се остави и неки слаткиш или парица.

image