Магазин

Мушкарац данас - транзиција од "традиционално мужевног" до "савременог"

Друштво 21. века се развија и родне улоге се мењају, а традиционални идеал "мужевног мушкарца" постаје све ређи. Постоје одређене црте личности које описује карактер традиционалног мушкарца, а које су то особине које би требало да красе савремног мушкарца?
Мушкарац данас - транзиција од "традиционално мужевног" до "савременог"© pixabay/Tumisu

Традиционални идеал "мужевног мушкарца" постаје све ређи како друштвене норме настављају да се развијају. Док се особине личности које се традиционално повезују са мужевним мушкарцем и даље цене, дефиниција шта значи бити "мушкарац" се мења.

Физичка снага и јачина

Када посматрамо традиционалног мушкарца, оног кога можемо назвати мужевним, је онај кога карактерише физичка снага и јачина. У прошлости је управо физичка снага била неопходна за опстанак, а мушкарци су морали да је показују на сваком кораку, како би доказали да су способни да издржавају своју породицу. Лов и доношење плена породици била је вековима обавеза мушкарца.

Емоционална издржљивост

Колико један мушкарац мора да буде јак споља, толико се ценила и његова емоционална издржљивост. Мушкарци који поседују ову особину често се виде као јаки и способни, способни пре свега да држе своје емоције под контролом и не показују рањивост или осетљивост.

Неустрашив и храбар

А баш као што су били отпорни на емотивне притиске, тако су били неустрашиви и храбри када су преузимали ризике и суочавали се са изазовима. Ова особина може бити драгоцена предност у различитим ситуацијама, од личних и професионалних изазова до животно опасних ситуација.

Независан мушкарац који се ослања само на себе 

Како би своју храброст показао у правом светлу, мужевни мушкарац је био независтан и ослањао се само на себе. Он је лако преузимао одговорност за свој живот и није се ослањао на подршку других. Традиционални мушкарац је често преузимао одговорност и у друштвеним и професионалним околностима. Био је одличан вођа и лидер, а све ове особине су му помагале да постигне своје циљеве и снађе се у изазовним ситуацијама. 

Такмичарски дух и способност доношења одлука

Међутим, мушкарац некада није само умео са сарађује са другима у миру и раду, он је имао и јак такмичарски дух, који га је води до победе, успеха или макар до истицања у неком дуелу. Баш као што је у такмичењу важан дух, важна је и одлучност, односно способност доношења важних одлука брзо и самоуверено. Одлучност је драгоцена предност у разним ситуацијама, од личног и професионалног доношења одлука до избора који могу да мењају живот.

Одговоран и заштитнички настројен

Са доношењем одлука руку под руку, увек је ишла и одговорност, јер је мушкарац који представља традиционални идеал, често преузимајући лидерске улоге, осећао одговорност за добробит своје породице, заједнице или друштва. И не само што је био одговоран према најближима, он је морао често да штити своје вољене и своју имовину, предузимајући мере да их одбрани када је то потребно. Мушкарац је био темељ сигурности за своју породицу.

Из свега поменутог, рекло би се да је некадашњи мушкарац био издржљив и отпоран, а то је показивао пролазећи кроз тешке или изазовне ситуације, а управо оне могу бити круцијалне за успех у проласку кроз животне успоне и падове. 

Прилагођавање савременом добу

Иако многи сматрају да је овакав традиционални тип мушкарца нестао доласком 21. века, неки кажу да то ипак није случај. На крају крајева, стручњаци се слажу да су тренутно мушкарци у процесу транзиције од "мужевног" до "савременог" и да би у овом периоду требало највише да раде на проналаску свог идентитета и система вредности, без обзира да ли су они више или мање у складу са традиционалним схватањима мушкости или не.

Психолози сматрају да је време је да се људи удаље од старинских стереотипа и да се прилагоде новом времену и вредностима, јер ће бити срећнији. 

Ово је време у коме се подстиче јачи пол да прихвати своје емоције и своју рањивост. То значи да дозволе себи да осете своје емоције и изразе их на здрав начин. На овај начин ће развити своју емоционалну интелигенцију, јер психолози сматрају да се она мора развити ако се жели развити мушкост. Сматра се да је ова врста интелигенције драгоцена предност у личним и професионалним односима и може помоћи успех у свим аспектима свог живота.

Савремени мушкарац је, како тврде психолози, онај који вежба и води бригу не само о свом изгледу, већ и о здрављу, јер је то суштински део развоја мушкости. То значи да би требало да довољно спава, добро једе, али и да води рачуна и о свом менталном здрављу. 

image