Магазин

Како да заштитимо косу током спавања

Вечерња рутина најчешће подразумева припрему коже лица за спавање, а оно што се често превиди јесте чињеница да и наша коса захтева одређену негу како би остала здрава и лепа. Којих правила када је коса у питању би требало да се придржавамо како бисмо косу заштитили током спавања?
Како да заштитимо косу током спавања© Canva / Maridav

Коса је један од најлепших "аксесоара" које једна жена може понети, а само здрава коса је лепа коса. Нажалост, она је свакодневно изложена штетним утицајима сунца, ветра, хладноће и токсина који се налазе у ваздуху услед загађења, и тек понека од нас води довољно рачуна о њеном здрављу, штитећи је од стресора из окружења.

Поред свакодневне неге у виду маске и регенератора, постоје и трикови који нашу косу штите током ноћног одмора.

Почнимо од тога да је просечна дужина сна осам сати дневно, што значи да приближно трећину свог живота ми спавамо. У додиру са јастучницом наша коса се гужва и ломи, чиме се њено здравље и квалитет знатно угрожавају, чинећи је беживотном. Али, добра ствар је да косу можемо заштитити и током сна једноставним триковима:

Припрема косе за спавање почиње ујутру - након што оперете косу и нахраните је регенератором, нанесите на целу дужину косе спреј са хранљивим састојцима који одговара вашем типу косе, а затим и производ за обликовање косе. На тај начин не само да ће ваша коса добити неопходну хидратацију, већ ће бити заштићена и од нечистоћа из ваздуха и повреда горњих слојева длаке, чиме ћете продужити век трајања фризуре.

Чиста коса је императив - када приметите да вам се коса запрљала, а ипак процените да прање може сачекати још који дан, искористите шампон за суво прање косе према вашем типу, тако што ћете га напрскати целом дужином косе а затим свиленом тканином благим покретима "пребрисати" косу. Због чега је ово важно? Према подацима Светске здравствене организације, ваздух у милионским градовима пун је штетних честица попут формалдехида, денола и водоник-сулфида, који се на нашој коси таложе, а будући да је структура длаке попут сунђера, она упија све нечистоће из ваздуха, које се затим "лепе" за јастучницу чиме штете и кожи лица.

Обавезно осушите косу пред спавање - уколико сте навикли да косу перете пред спавање, након прања немојте заборавити и да је осушите, будући да је мокра или влажна длака далеко осетљивија и лакше се кида. Најбоље је да је сушите природно или млазем хладног ваздуха како је не бисте додатно "стресирали".

Не чешља се баш сваки тип косе - уколико имате равну или благо таласасту косу, пажљиво је очешљајте пред спавање и увијте у неки вид пунђе, водећи рачуна да не затегнете превише, а након везивања, пунђу напрскајте производом за негу и хидратацију косе. На тај начин производ ће не само нахранити косу током ноћи, већ и додатно подстаћи да се увије природним путем без коришћења фигара или пресе. Уколико пак имате коврџаву косу немојте је рашчешљавати већ једноставно причврстите шналом на потиљку како се не би мрсила.

Јастучница је важан део бриге о коси - материјал од кога је израђена јастучница на којој спавамо један је од пресудних фактора када је нега у питању, премда током сна сила трења између косе и површине на којој лежимо утиче на степен оштећења косе. Због тога је важно да јастучница буде израђена од дебљег свиленог материјала који је богат серицином - чудотворном беланчевином која нашој коси даје сјај и "полира" је.

image