Магазин

Зид ћутања - када партнер не жели или игнорише разговор

Парови који имају добру комуникацију разговарају о свему - од финансија до интиме. Међутим, када партнери све мање времена проводе у заједничким активностима, а комуникација се своди на пар реченица, можда неко од партнера примењује тактику "зид ћутања", да казни партера или одбија разговор јер се плаши сукоба . 
Зид ћутања - када партнер не жели или игнорише разговор© freepik/freepik

Престанак комуникације у партнерском односу, један је од озбиљних знакова да нешто није у реду. Психолози сматрају да постоје основне теме о којима се у квалитетној вези отворено разговара, као што су планирање будућности, исказивање потреба, проблема, јасно изношење личног мишљења. Када ово изостане, јавља се вербална блокада у виду тишине, која више него било шта друго говори да је партнерски однос у кризи.

Људи ометају односе, стварајући зид ћутања између себе и партнера из више разлога. За неке је то начин да казне партнера због нечега што је урадио, а код других јер нису у стању да изразе оно што осећају, понекад зато што је то превише тешко или болно. 

Такође, прекид комуникације на овакав начин може да се деси када су парови заиста заузети и одустану од навике да разговарају о својим емоцијама, али и када неко од њих није сигуран у своја осећања, па му је лакше да ништа не говори.

Међутим, постоје и они људи који се овако понашају из навике, посебно они који су одгајани у породици где нико није причао и показивао своја осећања. А уколико се и десило да је неко из окружења и показао своја осећања, то је обично доводило до негативних последица. За такве људе разговор о емоцијама и осећањима може учинити да се осећају узнемирено, па ће им избегавање бити начин на који ће се борити са овим непријатним осећајима. 

Уколико неко од партнера користи зид ћутања са намером да доминира везом, онда се говори о једној врсти емоционалног условљавања. 

Јасно је да је овакав третман ћутањем штетно понашање у вези, али када људи користе зид ћутања да се боре за контролу у вези, посебно примењивајући разне тактике како би се њихов партнер осећао бескорисно, збуњено и немоћно, онда се може говорити о емоционалном злостављању, сматрају психолози.

Излазак из свађе или разговора, а затим намерно игнорисање партнера сатима, данима чак и недељама је веома нездраво за односе; остављајући другу особу у осећању збуњености. Ово је потпуно другачије од периода када партнер тражи предах како би се сабрао, смирио и средио своје мисли након свађе.

Када се користи као алат за манипулисање, овај третман тишином је деструктиван, јер уништава могућност међусобног комуницирања и сарадње. Овакво понављано понашање може бити токсично и увредљиво.

Који су знаци да сте жртва оваквог третмана у својој вези

  • Партнер вас игнорише током разговора и не одговара ни на једно питање (ово може трајати недељама или чак месецима)
  • Ако започнете озбиљан разговор, они одлазе или почну да раде нешто друго како би се извукли из тога
  • Одбацују ваше бриге као да су неважне
  • Исмевају вас и понашају се као да сте дете док говорите о важним стварима
  • Склањају поглед или одбијају да успоставе контакт очима
  • Не желе да преузму одговорност због тога како се понашају према вама

Уколико је ово начин комуникације коју партнер користи, требало би размислити какву комуникацију пар има и који су то обрасци понашања који се понављају у вези. Партнер би требало да прихвати одговорност за овакву врсту понашања. Професионални брачни саветници могу помоћи у проналажењу здравије комуникације, самопоуздања и начина на који ће пар развити боље односе.

А шта ако сте ви особа која овако третира свог партнера ? Свесност оваквог понашања је први корак ка побољшању. Требало би пре свега испитати који мотиви стоје иза овога и мењати начин комуникације, кажу психолози. У комуникацију са партнером, дискусију би треабло посматрати као начин решавања проблема, а не као такмичење или доказивање ко је у праву.

Покушајте да се поставите на место свог партнера да видите ствари из његовог/њеног угла. Чак и ако се мишљења не слажу, слушање ће учинити да се други партнер осећа да га чују. 

Међутим, уколико партнер није вољан да се промени, важно је ставити емоционалну и физичку сигурност као приоритет. Ћутање је облик емоционалног злостављања који нико не заслужује и не треба да толерише. Ако особа доживи ово одсуство комуникације, то је сигуран знак да треба да прекине такав однос, крене даље и зацели ране. Онима који напуштају овакав токсични однос многи терапеути саветују да треба да разумеју да је овакав третман карактеристичан за нарцисоидне особе које нису развиле способност изражавања емпатије, реципроцитета и спремност на компромис. Како је кључ сваког здравог односа комуникација, третман тишином свакако "трује" ваш однос, те психолози препоручују да је треба избегавати.

image