Магазин

Шта се десило са Твитером и где је нестала популарна "плава птичица"

Рано ујутру већина корисника уочила је промену на почетној страни Твитера – а уобичајени лого на који су сви навикли заменио је збуњени пас "Dogecoin". Корисници спекулишу – шта је подстакло Илона Маска на овај корак и шта се крије иза ове промене.
Шта се десило са Твитером и где је нестала популарна "плава птичица"© Youtube / Altcoin Daily

Са доласком Илона Маска на чело једне од најзаступљенијих друштвених мрежа са готово 354 милиона активних налога, многе ствари су се промениле: талас отказа "покосио" је готово цео топ-менаџмент, суспендованим корисницима Твитера, укључујући Доналда Трампа и Кање Веста, враћени су кориснички налози, а сада је и сам лого компаније преко ноћи промењен.

Масков твит "запалио" Твитер

Непосредно након ажурирања измена на Твитеру је освануо и Масков твит, а многи корисници, код којих се промена још увек није приказала, покушавали су да одгонетну о чему се ради. У својој објави Илон Маск поделио је слику из цртаног филма на којој је приказан пас "Dogecoin" по имену Кабочан кога је зауставила полиција, а приликом увида полицијског службеника у возачку дозволу на којој је приказан стари лого Твитера (плава птичица) Кабочан објашњава да је то стара фотографија. Масков твит је за мање од 24 часа "лајковало" преко 735 хиљада корисника, док је готово 90 хиљада њих поделило објаву на својим налозима.

Због чега је "Dogecoin" заменио "плаву птичицу"

Последња промена све кориснике Твитера је оставила у чуду, будући да овако радикалан потез нико није очекивао, а на друштвеној мрежи полемика о разлозима за овакву промену не престаје: поједини је повезују са закаснелом првоаприлском шалом, други сматрају да је ово само још један Масков трик да привуче пажњу, док се већина опире на судски поступак који се води против Илона Маска.

Како преноси Ројтерс, челници "Dogecoin" су у јуну 2022. године покренули судски поступак против могула Илона Маска, оптужујући њега и његове компаније "Tesla Inc." и "SpaceX" за наводно рекетирање и креирање пирамидалне шеме на основу које је Маск остваривао профит и забављао се користећи своју моћ. Ипак, 31. марта ове године Маск је затражио од америчког суда да ове оптужбе одбаци, објашњавајући да је то "фантастично дело фикције".

Да ли је замена логоа повезана са одбацивањем тужбе и да ли је ова промена трајна - преостаје да видимо, а оно што је сигурно јесте промена на криптоберзи: вредност криптовалуте "Dogecoin"порасла је у последњих 24 сата.

Вредност Догекоина порасла за готово 30 процената

Не "гори" само Твитер: како наводи Форбс, вредност "Dogecoin" криптовалуте у последња 24 часа доживела је значајан скок. Према аналитици, вредност овог виртуелног новчића никада није била превисока, а осцилације су пратиле кретање на тржишту и повремено расле и опадале како су се објављивали Маскови твитови у којима је он неколико пута наглашавао како је ово његова омиљена криптовалута. Своју рекорду вредност "Dogecoin" је имао средином 2021. године – 0,74 америчка долара за један "коин". Следећи осетни скок догодио се крајем прошле године, када је Илон Маск преузимао Твитер.

image