Магазин

Зашто луксузне модне куће сарађују са "јефтиним" брендовима

"Супротности се привлаче" и доносе зараду: најновија заједничка колекција модне куће "Муглер" са брендом "Х&М" је већ недељама велика тема на интернету, још од када је објављена прва кампања. Зашто је спајање "скупих" са "јефтиним" брендовима бизнис потез који сваки пут донесе велики профит и шта може говорити о одлукама муштерија?
Зашто луксузне модне куће сарађују са "јефтиним" брендовимаGetty © Francois Durand

Велике модне куће већ деценијама уназад сарађују са повољним модним брендовима. Познати дизајнери су се опробали у сличним пројектима: Карл Лагерфелд, бренд "Балман", "Маржела" и још многи су удружили снаге са продавницама као што су "Х&М" и свака колекција је била потпуни хит.

Разлог за велики успех испрва делује једноставно: већина људи не може да приушти "праву ствар", тако да су комади који носе име омиљеног дизајнера, али коштају знатно мање, први следећи избор. Таквом куповином се, у већини случајева, "умири" жеља за дизајнерским комадом и купац је задовољан.

Ипак, када већ постоје велике статусне разлике између купаца луксузних и повољних брендова, које су један од главних разлога за сигуран профит високе моде, одакле потреба за стапањем два другачија света у један? Осим зараде и представљања дизајнера широј публици, многи модни аналитичари сматрају да је у питању добијање поверења и оданости потенцијалног будућег купца тог луксузног бренда.

Мишљења на наведене колаборације су често подељена. На пример, многи буду изузетно узбуђени што ће коначно бити "ближи" свом омиљеном дизајнеру високе моде и платити само мало више него иначе. Друга страна сматра да су сарадње овог типа само искоришћавање љубитеља моде и метод брзе зараде. Верни купци бренда високе моде почињу да брину о сопственој позицији, у страху да њихова оданост скупљем дизајнеру више не потврђује њихов узвишени друштвени статус, кад већ "свако може да га приушти".  

Увек постоји ризик од нарушавања имиџа скупоценог бренда, јер се "спушта на нижи ниво" и граница између луксузних комада и одеће коју скоро свако може да купи постаје скоро неприметна. Иако наведени пројекти могу бити контроверзна тема у свету моде, сигурно је да елемент ексклузивности и даље постоји, зато што се такве сарадње дешавају само једном у историји одређеног бренда. Временско ограничење и брзина распродаје могу уверити купца да ипак поседују посебан комад.

Следеће велико питање је: шта се заправо купује? Да ли се плаћа за бољу израду одеће? С обзиром на јефтине материјале који се користе у целој модној индустрији, без обзира на ниске или врло високе цене завршеног комада, мала је вероватноћа да ће гардероба из овакве сарадње бити знатно квалитетнија. Ако се већ не плаћа за сјајне тканине, да ли се само купује етикета, на којој ће бити име нашег омиљеног дизајнера високе моде, који се великодушно (иако је само на тренутак) придружио "нижим слојевима"?

На постављено питање може одговорити само муштерија. Свако има право да купи комад из наведених сарадњи, ако то заиста жели. Ипак, као муштерија, добро је да се запитамо зашто га желимо. Да ли је у питању илузија луксуза или искрена љубав према одређеном бренду? Да ли су рекламе за кампању биле толико занимљиве, да је било немогуће одолети? На крају, да ли купци заиста добијају оно што желе или што су мислили да желе?

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner