Магазин

Мала реч која је освојила свет: Како је настала скраћеница "ОК"

Ову кратку, једноставну реч, која се користи у толико различитих контекста, лако је узети здраво за готово. Али истина је да је порекло скраћенице "ОК" обавијено велом мистерије и предмет многих дебата међу лингвистима и историчарима. Како је ова реч од 2 слова постала глобални феномен и какве се теорије крију иза њеног настанка?
Мала реч која је освојила свет: Како је настала скраћеница "ОК"© freepik/freepik

Скраћеница "ОК" је једна од најчешће коришћених речи у енглеском језику, са широким спектром значења и употребе. Од означавања сагласности или одобравања до изражавања задовољства или признавања разумевања, ова једноставна реч од два слова је суштински део модерне комуникације. Али одакле је дошла и како је постао тако свеприсутан?

Постоји неколико теорија о пореклу скраћенице "ОК", али најшире прихваћена је да је настала у Сједињеним Државама почетком и средином 19. века. У то време, постојао је популаран тренд у америчком сленгу да се речи намерно погрешно напишу а све зарад за хумора. Једна од ових намерних правописних грешака била је "oll korrect," (уместо "all correct") што је коришћено као духовит начин да се каже "све тачно".

Прва забележена употреба ове речи у штампи била је у Бостон Морнинг Посту 1839. године, где је коришћена у чланку о политичким партијама и од тада је званично уша у употребу. Одатле је брзо стекала популарност и постала уобичајен део америчког сленга. Већ до 1850-их, ушла је у употребу широм Сједињених Држава и чак се проширила на друге земље. Ова скраћеница је добила на још већој популарности када је 1961. године, астронаут Алан Шепард  рекао "ОК, хајде да упалимо ову свећу", пре него што је полетео у свемир.

Индијанци

Друга интерпретација настанка скраћенице "ОК" је да потиче од речи "okeh,", што значи "тако је". Ова теорија сугерише да су ту реч у амерички сленг увели Индијанци, који су је користили као начин изражавања слагања или разумевања.

Грци

Такође постоји теорија да је "ОК" изведено из грчке фразе "ολα καλα" (ола кала), што значи "све добро". Овде се полази од претпоставке да су ову фразу у амерички жаргон увели грчки имигранти, који су је користили као начин изражавања слагања или одобравања.

Без обзира на тачно порекло, реч "ОК" је брзо постала део енглеског језика и од тада је остала у употреби. Њена свестраност и једноставност чине је идеалним начином за изражавање сагласности, одобравања, разумевања или задовољства у широком спектру ситуација.

Данас је "ОК" једна од најпризнатијих речи на свету, а њена употреба се проширила далеко изван Сједињених Држава. Чак су је усвојили и други језици, при чему се речи сличног звука користе у многим различитим земљама.

Скраћеница "ОК" се користи толико често да је Оксфордски речник енглеског језика препознао као самосталну реч.

Било да долази из америчког сленга, индијанских језика или грчких имиграната, постала је суштински део модерне комуникације и њена употреба не показује знаке да ће се мање користити у скорије време.

image