Магазин

Тајне чувених хаљина са уметничких платна - Оно што откривају многе је изненадило

Посматрањем хаљина на познатим сликама, могуће је одредити друштвени статус модела, као и какав однос су имали са уметницима. Мода и сликарство се спајају у једно и дочаравају занимљиве тренутке који описују одређене историјске периоде. Какве тајне крију и шта откривају три најпознатије хаљине са уметничких платна?
Тајне чувених хаљина са уметничких платна - Оно што откривају многе је изненадило© Wikimedia Commons/Public Domain

Уметност нам помаже у откривању прошлости. Детаљи на сликама могу испричати богате приче о временском периоду у ком су настале, а у овом случају, следеће три хаљине су на посебан начин описале како су жене могле бити представљене кроз историју, из перспективе три различита уметника:

"Љуљашка" - Жан-Оноре Фрагонард, 1767. год.

Осим што је добар пример аутентичне рококо моде, "Љуљашка" представља једну прилично скандалозну дворску сцену. Слику је наручио један француски дворанин и тражио је да га Фрагонард представи са својом љубавницом, док њен муж посматра сцену из позадине. Слика је право оличење раскоша, али и дворског живота "у четири зида".

Хаљина коју жена носи највише привлачи пажњу, јер њена пастелно розе боја делује веома упечатљиво у контрасту са зеленом позадином. Тканина који лети у ваздуху је ваздушаст и покрет љуљања делује веома убедљиво. Мекани, али и енергични потези четке дочаравају кокетни тренутак размењен између љубавника.

Претходно напоменут тренутак је уједно био и веома контроверзан за свет уметности 18. века, а госпођина хаљина игра велику улогу. Пошто су корсети, слојеви и многе поставе биле део свакодневне гардеробе за жене, једини начин на који је субјекат са слике могао "завири" испод толико материјала је био – кад је дама у ваздуху, док јој се подиже сукња, која је лепршала у дочараном тренутку. Слика је била у приватном власништву, тако да је уметник имао већу слободу.

Хаљина је такође симбол рококо моде – пастелне свиле, плиш, чипке, велики шешири, много машни, накита и др. су били неопходни у ормару сваке угледне даме. Представљао је изражен контраст између друштвених слојева и прави је симбол идиличног дворског живота пред револуцију.

"Портрет госпођице Лојд", "Морска обала" - Џејмс Тисо, 1876./1878. год.

Џејмс Тисо је често сликао чланове високог друштва и бележио најновије модне трендове времена. Представљао је период историје модног дизајна у коме су су сукње и хаљине постајале уже, али и опуштеније. Следећа бела хаљина са жутим машнама, приказана је у два различита контекста.

На првој, госпођива Лојд носи хаљину како би је носила свака елегантна дама у јавности. Пажљиво закопчана, уз корсет и правилно држање. Експресија и став жене указују на озбиљност сцене и њен карактер, што дочарава очигледну емотивну дистанцу између уметника и модела.

Друга представа исте хаљине је веома другачија. Модел на слици је Кетлин Њутон, његова љубавница. Сцена можда не делује толико интересантно савременом човеку, али заправо представља суптилне знакове блискости и опуштања са вољеном особом, што није било прикладно за приказивање на уметничком делу. Њутон седи на каучу, опуштено наслоњена, а дугмад и машнице са хаљине су одвезане, остављене по страни или здгужване. Сукња слободно пада на намештај и њена експресија је топла и заводљива.

Обе жене су представљене на веома другачије начине, иако је у питању исти одевни предмет. У овом случају, стање беле хаљине може много да говори много о односу уметника и модела. Једна је конвенционална и пристојна, док је друга осећајна и скоро превише интимна за посматраче 19. века.

"Музичар" - Тамара Лемпицка, 1929. год.

Лемпицка је сликала портрете који описују жене двадесетих година, када је женска мода постајала практичнија и ставови о традиционалној женствености су почели да се мењају. Арт деко сликарка је постала позната по приказима познатих личности у кубистичком маниру, по коме је постала препознатљива.

Муза за слику је била Ира Перо, представљена као физичка манифестација музике. Плава хаљина коју носи наглашава плес, јер су сукње постале краће и тање, олакшавајући кретање и обављање многих послова. Види се специфична техника сликарке – јарке боје и дубоке сенке, које дочаравају контраст.

Лемпицка је била инспирисана многим ренесансним мајсторима и користила је сличне мотиве, али на модернији начин. Плава боја се често видела на насликаној Богородици и многим свецима. Ултрамарин је била веома скупа, па је била резервисана искључиво за иконе и дворске слике. Тамара је плаву користила као водећи део слике, наглашавајући доминантост модела, њено самопоуздање и слободу покрета.

image