Магазин

Француска ће постати најпосећенија земља Европе до 2025. године

Француска ће напокон престићи Шпанију и освојити прво место по посети туриста до 2025. године. Према проценама, око 93,7 милиона међународних туриста ће посетити земљу вина, сира и кроасана.
Француска ће постати најпосећенија земља Европе до 2025. године© pexels/Polina Kovaleva

Ако је веровати суду сајта "Глобал дејта" ("GlobalData"), који прикупља и анализира податке на глобалном нивоу, Шпанија, тренутно најомиљенија туристичка дестинација која је на првом месту од 2021. године, ускоро ће бити свргнута са трона. Иако се очекује се да ће је до 2025. године посетити 89,5 милиона туриста, овај пут ће Француска ипак бити посећенија. 

"Посете Француској и Шпанији остаће на високом нивоу и у наредним годинама, а фестивали, култура и гастрономија ће представљати велику предност. Такође, обе земље имају шта да понуде посетиоцима, са својом јединственом културом, кухињом и атмосфером. Обе земље су релативно велике, са разноликим пејзажима, а свака има своју јединствену обалу", рекла је Хана Фри, аналитичарка за путовања и туризам у "Глобал Дати".

Зашто је Француска толико тражена 

Француска је сликовита и има једну од најпознатијих кухиња на свету. Поред невероватно укусних сирева, хрскавих пецива и баршунастих вина, ова земља нуди мноштво јединствених музеја уметности, античке архитектуре и богате историје. За путнике унутар Европе лако је доступна возом и дели границе са осам различитих земаља, што вероватно доприноси томе зашто су 80 посто посетилаца Француске европски туристи.

Омиљена места у Француској, према оцени туриста

Сен Тропе

Летовалиште које се налази на француској ривијери познато је по пријатној клими и лепоти. Сваке године током лета овде одмара хиљаде туриста, а међу њима се увек могу уочити и неке познате личности.

Париз, музеј Лувр

Лувр је познат по сликама и скулптурама од којих су неке и преко 2.000 година старе. Зграда музеја је из 12. века и у њој се налази толико занимљивих изложби, да се никако не могу погледати у једном дану. Вероватно је најбоље место на планети за љубитеље уметности и историје.

Париз, Ајфелов торањ

Највиша структура коју је изградио човек подигнута је 1889. године, а име је добила по Густаву Ајфелу, њеном творцу. Торањ је једно од најпосећенијих места у Француској, а годишње га види преко 7 милиона посетилаца.

Версај

Версај и краљевска палата налазе се на само 20 километара од Париза. Версај се простире на 67.000 метара квадратних, а због свог богато украшеног енетеријера који приказује француско богатство и бурну историју, популаран је међу туристима целог света.

Париз, Нотр Дам

Катедрала посвећена Богородици Марији саграђена у готичком стилу на реци Сени, у источном делу Париза и представља једна од најлепших примера француске архитектуре. Градња је започела 1163. године, a завршена je 1345. године.

Марсеј

Ова битна медитеранска лука налази се на југоистоку Француске и позната је по својој идиличној клими и невероватном избору специјалитета од рибе и морских плодова. Такође, позната је по својим многобројним културним атракцијама, као што су рушевине старог Рима, остаци средњовековне архитектуре и низа различитих музеја и галерија.

Лион

Налази се у алпској регији Француске и дели се на девет арондисмана, од којих је сваки занимљив на свој начин. Историјски центар града, који одушевљава својом ренесансном архитектуром, аутентичним уским улицама, поплочаним калдрмом је углавном највећа атракција за туристе.

Долина Лоаре

Долина Лоаре или "краљевска долина" је заслужила своју репутацију очаравајућим дворцима, племићким палатама, као и ратним утврђењима који одузимају дах својим посетиоцима. Назива се још и "француска башта", због богате флоре која краси ову регију. Богати воћњаци и виногради и неизоставна дегустација вина привлаче туристе. 

Ница

Ница је идеално место за туристе који воле да уживају у лепом времену на француској ривијери. У Ници је сунчано чак 300 дана годишње, па уживање на плажи са погледом на азурне воде Средоземног мора представља свакодневницу. Још једна од великих предности Нице је то што је одлично повезана са другим градовима и што је могуће обићи целу ривијеру возом за прихватљиву цену.

Француска предност - одлично организован саобраћај

И управо је саобраћај један од фактора који "Глобал Дејта" наводи као француску предност, укључујући и нову железничку пругу која се сада гради, Ултра Рапид Трејн ("Ultra rapid train"). Изградња 8.000 километара брзе железничке мреже са два колосека између Лисабона и Хелсинкија са петљом око Балтичкog мора, пролазиће кроз Португалију, Шпанију, Француску, Немачку, Данску, Естонију, Литванију, Пољску и Финску.

image