Србија и Балкан

Ускоро забрана продаје е-цигарета младима у Србији: Казне за продавце до 50.000 динара

Производи попут "вејпа" и сличних су лако доступни малолетницима и приликом куповине нико их не контролише
Ускоро забрана продаје е-цигарета младима у Србији: Казне за продавце до 50.000 динараwww.globallookpress.com © Sebastian Kahnert/dpa

Продавци е-цигарета и сличних артикала који своје производе продају малолетницима убудуће ће морати да плате новчану казну од 50.000 динара, односно око 430 евра.

Према измени Закона о заштити потрошача која тек треба да се нађе у скупштинској процедури, особама млађим од 18 година биће забрањена продаја, сервисирање и поклањање електронских цигарета са или без никотина, као и других производа намењених пушењу, ушмркавању, сисању, жвакању или удисању испарења.

Забрана се односи на производе са или без никотина.

Производи тренутно могу да се купе на сваком ћошку, од трафика до локалних продавница, различитих специјализованих радњи, па чак и у кафићима.

"Ово питање до сада није регулисано у законодавном систему Републике Србије. Не постоји дефиниција електронских цигарета и других производа са или без никотина, као ни забрана продаје малолетницима, као посебно осетљивој категорији. На овај начин биће омогућене и санкције у случају продаје, сервисирања и поклањања ових производа. Управо због тога је наглашена хитна потреба за регулаторном акцијом која се сада спроводи", наводи се у саопштењу Министарства унутрашње и спољне трговине Србије.

Ресорно министарство саопштило је да почиње да ради на изменама и допунама Закона о заштити потрошача у овом делу, како би решили велики национални проблем - пушења на затвореном.

Да подсетимо, недавно је измењен и Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, према коме ће бити уведена потпуна забрана пушења у свим типовима затворених јавних просторија.

Популарност е-цигарета и других електронских артикала све је већа код младих, а утврђено је да се на овај начин подстиче зависност од никотина а корисници излажу канцерогеним супстанцама.

Тинејџере приликом куповине нико не пита за године, родитељи се праве слепи

Гордана Племић из Удружења грађана "Родитељ" за РТ Балкан каже да је прошлогодишње истраживање које су спровели над средњошколцима показало да су производи попут "вејпа" и сличних лако доступни, и да их приликом куповине нико не контролише.

"Чак 83,3 одсто деце тврди да 'до електронских цигарета долазе лако' и да их 'приликом куповине не питају колико имају година'. Само 16,7 одсто каже да се ови производи не продају малолетним лицима. Већина родитеља је казало да зна да малолетници лако могу да купе ове производе (70 одсто), док преосталих 30 одсто нема сазнања о томе. Индикативно је да чак 78 одсто родитеља тврди да њихова деца не користе електронске цигарете. Са друге стране, када су упитани да ли пријатељи њихове деце 'вејпују', 46 одсто родитеља је то потврдило. 

Анкета је показала и да највећи број тинејџера, чак 81,3 одсто зна шта је "вејп", док је 18,8 одсто чуло, али не зна шта је. Већи део испитаника, њих 62,5 одсто се изјаснио да не користи електронске цигарете, док су 37,5 одсто конзументи истих.

"Око 95 одсто родитеља сматра да би требало више да се разговара о овоме, а 1 одсто верује да за тиме нема потребе, или да тема електронских цигарета уопште није важна. Оно у чему су готово сви испитаници били сагласни (99 одсто њих) јесте да би продаја ових производа морала бити забрањена малолетницима", кажу из УГ "Родитељ".

Већина истраживања показала је да се конзумирањем електронске цигарете, са или без никотинског пуњења, поред водене паре, ослобађају и бројне канцерогене хемикалије. Штетно дејство ових производа одражава се на здравље младих али и на животну средину.

Заштитник потрошача: Неопходно информисати и едуковати младе

Заштитник потрошача Београд, Петар Богосављевић, за РТ Балкан каже да подржава све што је везано за смањење пушења и зависности од дувана.

"Сматрам да је такав корак неопходан, уз напомену да би законодавац требало да уложи веће напоре у информисање и едукацију младих о штетности електронских цигарета и других сличних производа", подвлачи он и додаје да очекује да се поради и на комплетнијој измени Закона о заштити потрошача.

image