Србија и Балкан

Нови закон о забрани пушења: Заборавите цигарете у кафићима и на аутобуским станицама

Цигарете би биле дозвољене само у баштама, a забрана се односи и на електронске производе
Нови закон о забрани пушења: Заборавите цигарете у кафићима и на аутобуским станицамаwww.globallookpress.com © Axel Heimken

Новим нацртом измене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури, потпуна забрана пушења биће уведена у све типове затворених јавних просторија. У питању су угоститељски објекти, ресторани, кафићи, клубови, дискотеке, кладионице, коцкарнице, тржни центри, гараже, радне просторије, спортски терени, па чак и аутобуска стајалишта. Цигарете би биле дозвољене само у баштама. 

Казне драконске, на удару и е-цигарете

Докторка Срмена Крстев, која је била на челу радне групе за израду допуна Закона, раније је истакла да ће се забрана односити и на електронске цигарете.

Министарка здравља Даница Грујичић нагласила је да је неопходно новом нацрту пружити безрезервну подршку јер је главни циљ предложене регулативе да се смањи број пушача.

Према њеним речима, потребно је увести и озбиљније контроле и драконске казне од милион динара за прекршиоце законске одредбе.

"Мислим да заиста више не треба као земља и као народ да се брукамо због пушења у затвореном простору јер, забога, то је сад неко велико задовољство кога не можемо да се одрекнемо. Нема никаквих проблема, ту је ћебе, грејалица, а баште су лети отворене свуда, па нека пуше до миле воље ако хоће. А да не говорим да треба мислити на карцином плућа", навела је она.

Пуши 40 одсто популације, од рака умире 14 одсто

Пулмолог и професорка Медицинског факултета у пензији Драгана Јовановић за РТ Балкан каже да је Србија прва у свету по смртности од карцинома плућа, болести коју у већој мери проузрокује дугогодишња употреба дувана.

"Смртност од рака плућа погађа око 14 одсто популације. Нажалост, ништа код нашег народа не делује стимулативно на престанак пушења. Сва истраживања из 2007. и 2013. године и касније, показују да између 36 и 40 одсто одрасле популације пуши. Жене предњаче када је ризик од оболевања у питању услед хормонских и генетских предиспозиција. Такође, деца пушача имају проблеме у развоју, теже респираторне инфекције и астму, а касније и већу шансу да и сама постану пушачи и у одраслом добу оболе од рака", наводи наша саговорница.

Додаје да никад није касно да се престане са уносом дуванског дима.

Такође, др Јовановић сматра да су забране и кажњавања добар метод за смањење пушења и штетног утицаја дувана.

"Треба рећи да 10 година по престанку пушења за 30 до 50 одсто се смањује ризик од настанка карцинома", наводи пулмолог.

Угоститељима сада није "прави тајминг"

Председник Удружења угоститеља "Константин" из Ниша Бојан Митић за РТ Балкан каже да се они слажу са увођењем закона који је неминовност у већем делу Европе, али да им не одговара тајминг.

"Реално је да се уведе забрана, али време није добро. Наш сектор се још увек опоравља од епидемије корона вируса, а тренутна ситуација у Украјини такође утиче на цену енергената, транспорта, цене прехрамбених производа - што су наши главни инпути у индустрији. Светска банка је саопштила да ћемо се тек 2025. године вратити на период пословања од 2019. године, када нам приходи нису били умањени, нисмо имали кредитна задужења и нисмо били на ивици пословања", објашњава он.

Угоститељи очекују да ће се број гостију у објектима редуковати у првих шест до осам месеци од ступања на снагу забране пушења.

"Примери из Европе су показали да се затвори између 10 до 15 одсто локала", каже Митић.

Према његовим речима, начин контроле је такође упитан.

"Није реално да се госту за кршење закона наплати 5.000 динара, а нама, власницима и организаторима пословања који смо поставили обавештења на улазу, уклонили пепељаре и поставили мотивационе поруке против дувана, да се наплати казна од милион динара. После једне такве казне, нико неће моћи да ради", нагласио је председник удружења "Константин" уз образложење да се на ауто-путу казне не пишу "Путевима Србије", него возачу који не поштује саобраћајне прописе.

Доносиоцима законских решења такође замерају што приликом израде нацрта Закона, нису консултовали никог из угоститељске струке.

Први закон о забрани пушења у Србији донет је 2010. године и тада је у просторијама већим од 80 квадратних метара пушење било дозвољено, у за то предвиђеном делу простора, наравно, уз адекватно обавештење.

image